Csaták

Dardanellák

Az angolok végzetes törökországi támadásáról már írtam röviden. A témát most megint elővettem, főleg azért, mert van egy nagyon szép jelvény, amit szeretnék kicsit jobban bemutatni.

Az előzményekről, vagyis az angol flotta kudarcáról a tengerszorosokon való áttörésben, részletesen lehet sok helyen is olvasni, például itt. Pár dolgot azért szeretnék itt is elmesélni. Az első mindenképpen a mérhetetlen mennyiségi és minőségi fölény, amely az angolok mögött állott. Churchill nyilván azért javasolta a tengeri akciót, mert bízott a fölény érvényesítésében, gyors győzelmet várt. Az angol-francia támadás célja az volt, hogy a Dardanellákon áttörve közvetlenül a török fővárost, Isztambult foglalja el. Ehhez a tengerszoroson át kellett kelni.

A szoros védelmét török erődrendszer látta el. Az erődök még a régi idők haditechnikája szerint épültek, valahogy úgy, ahogyan azt a mellékelt képeslapon is látjuk. Az erődök leküzdése a páncélozott angol hajóhadnak elvileg csemege feladat kellett, hogy legyen. Ráadásul, a török tüzérség ugyanolyan elavult és öregecske volt, mint maguk az erődök, aligha tudtak kárt tenni a korszerű hajókban. Ezen az alaphelyzeten az sem tudott érdemben változtatni, hogy a török haderőt ezen a fronton egy német tábornok, Otto von Liman vezette. A törökök a rossz előjelek ellenére derekasan beleálltak a küzdelembe.

Az átjárás megnehezítésére a törökök aknamezőt telepítettek a szorosba. Ezek felszedése az angoloknak csak részben sikerült. Az első támadásban 1915 március 18-án mindjárt elsüllyedt három hajóegység, egy hajó pedig súlyosan megrongálódott. Mind aknára futott. További három hajót a parti tüzérség rongált meg. Ezután az antant nem erőltette tovább a flottaáttörést. Hogy a teljes arcvesztést a lenézett törökökkel szemben elkerülje, még nagyobb veszteségekkel járó partraszállással és szárazföldi hadművelettel kísérletezett a Gallipoli félszigeten, amiről korábban írtam már itt.

A jelvény, ami miatt a témát ismét elővettem, egyszerűen csak nagyon tetszik nekem. Feliratai török nyelven arab betűkkel készültek, így sajnos nem tudom, hogy mit jelentenek. A jelenet viszont nagyon plasztikus, két török gyalogos figyeli a partokat a fent lévő félholddal ábrázolt éjszakában. A tengerszoros képét egy török imaszőnyegeket imitáló széles mintás sáv keretezi, amely fent törökös csúcsívben végződik. A szép jelvény készült hadifém anyagból is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x