Viselési fotók

37. honvéd tábori tarackos ezred

Valamilyen oknál fogva a Monarchia tüzér egységeinek viszonylag kevesebb jelvénye volt, mint a gyalogságnak, vagy a lovasságnak. Ráadásul ezekről kifejezetten kevés viselési fotó készült. Az pedig, hogy egy sapkán egyszerre több tüzér sapkajelvény is szerepeljen, végképp párját ritkító kivétel. Ilyen ez a mostani, amelyen a 37. honvéd tábori tarackos ezred egyik hadnagya visel egy három tüzér jelvénnyel díszített sapkát.

Sorban haladva a bal oldalon két olyan jelvény körvonalát látjuk, amelyeket nem tudtam felismerni. Lehettek uralkodói portrék, vagy front jelvények is. A sapkagombtól szemben balra a 37. tarackos ezred gyönyörű, kézzel festett zománcos jelvényét látjuk.

A másik oldalon egy általános tarackos jelvényt, babérágak között egy 15 cm-es löveget.

Mellette, a másik oldalon még éppen kivehető az ezred 1. ütegének a jelvénye is, amit főként a lent látható zománcos nemzeti színű szalagról lehet felismerni. Vélhetőleg a sapka oldalán további jelvények is lehettek, de ezeket persze nem látjuk a képen.

A 37-es tarackos ezred a 37. honvéd gyaloghadosztály tüzér dandárjának volt az egyik ezrede. Mint arról korábban már többször is írtam, a tüzér ezredek felállítása, vezénylése nem mindig igazodott az alkalmazásuk szerinti hadosztály területi beosztásához. Ez a háború alatt felállított csapatoknál kivétel nélkül igaz. A 37. hadosztály persze már létezett a Nagy Háború előtt is, de tüzér dandárjában nem volt tarackos osztály. Ezt a háború alatt állították fel, részben a hadosztály tábori ágyús ezredének a káderét is felhasználva. Lehet, hogy ebben a tarackos ezredben többségében magyar legénység volt, erre utal mindkét zománcos jelvény magyar nyelvű felirata és erőteljesen magyar vonatkozása (nemzeti színű szalag, Gyergyó tájegység említése).

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x