Fegyverzet

30.5 cm Skoda mozsár

A Monarchia legismertebb és feltehetőleg egyik legjobb fegyvere a 30 és feles mozsár volt. Hivatalos nevén Skoda 30.5 cm Mörser M.11. A löveget kifejezetten támadó céllal, a Nagy Háború előtt kiépített olasz és belga beton erődök leküzdésére fejlesztették ki. A fejlesztés 1906 és 1911 között zajlott le. A fegyver képes volt átütni 2 méter vastagságú megerősített betont. Erre a célra 384 kg tömegű páncéltörő lövedéket lőttek ki vele késleltetett gyújtóval. Egy másik, könnyebb lövedék (287 kg) csapódó gyújtóval a talajban nyolc méter mély krátert robbantott és több száz méteres sugarú körben képes volt megölni minden embert.

A löveget két részre szerelve lehetett szállítani közúti vontatóval. Innen az elnevezése: „Motor-Mörser” motorizált mozsár. Tömege több, mint 20 tonna volt, ezért csak jó minőségű, nagy teherbíró képességű utakon lehetett mozgatni. Csőhossza 3050 mm volt. Legnagyobb lőtávolsága 10 kilométer körül. Tűzgyorsasága 10 lövés óránként. Kezelő személyzete 15 fő volt. A löveg töltését a lövegtalpra szerelt emelő szerkezet végezte, amivel a lövedéket szállító kocsiról a vízszintesen álló csőbe lehetett tölteni. Ezt követően, vagyis minden lövés előtt a löveget be kellett irányozni. Ez indokolja a viszonylag alacsony tűzgyorsaságot.

A korszerű, új fegyverből két ütegnyit (8 darabot) a háború elején kölcsönadtak a német szövetségesnek. Az első lövéseket ebből a fegyverből a háború elején a nyugati fronton a belga erődgyűrű leküzdésére adták le (Liége, Namur, Antwerpen). Ezt követően a 30 és felesek már csak a Monarchia alkalmazásában kerültek bevetésre valamennyi érintett fronton. Összesen ebből a típusból mintegy 100 löveget gyártott a Skoda Művek.

Leírások szerint napi néhány lövést adtak csak le a lövegekkel, részben a lőszerhiány miatt, de a lövegek rejtése miatt is. Az ellenséges megfigyelők egyik kiemelten fontos feladata volt a nehéztüzérség felfedezése.

A 30 és feles közkedvelt fegyver volt, nagy propaganda értékkel.  Igen sok különféle sapkajelvény ábrázolja a löveg típust. A bejegyzésben szereplő jelvények közül kettő feliratain olvashatóak a belgiumi bevetés csatahelyei.

Egy további jelvény kisebb részletezettséggel és feliratok nélkül mutatja be. A sort a mozsár lövedékét ábrázoló „Motor Batterie” feliratú jelvény zárja. További általános, a löveggel díszített jelvények mellett voltak olyan erődtüzér és nehéztüzér egységek, amelyek szintén rátették a jelvényeikre az osztrák-magyar csúcs fegyvert.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x