Iskolajelvények

Kossuth Lajos Felső Kereskedelmi Iskola Budapest

Impozáns méretű és kivitelű jelvény, szép zománcozással és tűziaranyozott portré képpel. Nagyon különleges, eltér a szokásos koronával tetőzött pajzs formájú jelvényektől. A hátoldalán két klamni van, de nincsen a toll betűzéséhez kialakított cső. Ebből lehet gondolni, hogy 1945 utáni lehet nagy valószínűséggel a jelvény. Kicsit furcsán hat a felirat: „I. Kossuth Lajos”. Ha nem lennék biztos az alkotó komolyságában, azt hihetném, hogy viccel. Az első magyar respublika megbízott vezetőjének neve elé a feudális dinasztiára jellemző sorszámot biggyesztett? Ez nyilvánvalóan kizárt. Ez a furcsa egyes viszont megadja az első nyomot az iskola felderítéséhez.

Barátunk a Gugli hamar kihozza, hogy a szám Budapest 1. kerületét kell, hogy jelentse. Mert hogy ebben a kerületben alakult meg az egyik első fiú kereskedelmi iskola (mai fogalmakkal élve szakközépiskola vagy technikum). Sajnos az alapítási évet egyelőre nem sikerült kiderítenem, de valamikor az 1900-as évek elején történhetett ez. A felső kereskedelmi iskolát mint iskola típust néhány évvel korábban vezették be. Addig reáliskolák és gimnáziumok működtek. A kereskedelmi iskolának két előnye volt. Nem követelt olyan sok és szigorú természettudományos és műszaki ismeretet. Ugyanakkor lehetővé tette az érettségit, ami után a fiatal emberek előtt ugyanúgy megnyílt a továbbtanulás lehetősége vagy a köztisztviselői pálya, mint a reáliskolások előtt.

Az 1. kerületi felső kereskedelmi iskola a Márvány utca 32 alatti épületben működött. Működik ma is, de sajnos az intézmény honlapján nem találtam az iskola történetéről semmilyen információt. Ma is hasonló a profilja, bár általános gimnáziumi képzést is ad, mint a legtöbb ma működő középfokú oktatási intézmény.

A cím alapján sikerült nénány információt megtudni az épületről. Tervezői Szöllősy Aurél és Kauser Andor voltak. Kauser Andor építész dinasztia leszármazottja volt. Főként édesapja József tervezett sok középületet Budapesten, amelyek közül sok ma is megtekinthető. Nekem ezek közül legjobban a Zugligeti Lóvasút végállomása tetszik, amely 1886-ban épült. Kauser Andornak kevesebb munkája maradt fenn. Ezek egyike a Márvány utca 32 alatti iskolaépület. Ez eredetileg elemi iskola volt, majd bővítették és így tették alkalmassá a középiskola befogadására. Mai tömbjei további hozzáépítésekkel alakultak ki. Az első tömböt 1913-ban építették fel. Annyit sikerült még szemtanúktól megtudnom, hogy az épületet 1945 februárjában súlyos károk érték a Déli pályaudvar ostromakor. Talán ezért változott meg az épület homlokzata is a korabeli képhez hasonlítva.

Az Arcanum szerint az iskola, mint fiú felső kereskedelmi iskola 1920 és 1947 között működött. A Kossuth Lajos nevet is ebben az időszakban viselte. Az iskola értesítői fennmaradtak. A jelvény a korona és a hátsó toll-foglalat hiánya miatt úgy gondolom, hogy 1945-47 között készült.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x