Körutazás a MonarchiábanSapkajelvényes lapok

Kremsier 25-ös Landsturm

Kremsier (Kromeriz) Közép-Morvaország, a Hana-vidék székhelye volt, érseki központ. A Morva folyó partján fekszik. Ma mintegy 30 ezer lakosa van. A várost az olmützi püspök alapította 1260-ban, ahová nyári rezidenciáját építtette fel. Az egyházmegye irányítását is fokozatosan ebbe a városba helyezte át. Mint regionális központot a 30 éves háború harcai nem kímélték. A svéd csapatok 1643-ban és 1645-ben is feldúlták. Ezt követően súlyos pestis járvány tizedelte a lakókat. 1848-ban a kérész életű forradalom alatt alkotmányozó országgyűlést tartottak a városban.

Csehország egyik legszebb középkori városmaggal rendelkező városa, az UNESCO világörökség része. Legnevezetesebb a Virágoskert, az érseki palota kertje. A Főtér az érseki palotával, valamint a belváros három gótikus temploma is ebbe tartozik. A főtér közepén áll a Mária-oszlop. Ezt a pestis járvány elmúltával hálából emelték a lakosok 1680-ban, mint akkoriban szerte Európában. Az oszlop, annak talapzata négy védőszent szobrával, és a rajta lévő aranyozott szobor többször változott az idők folyamán, például már rögtön 1716-ban.

Talán ez az oka annak, hogy a Mária szobor mai képe nem egyezik meg teljesen a 25. Landsturm ezred jelvényén lévő ábrázolással. Viszont minthogy mindkettő kétség kívül Máriát ábrázolja az újszülött Jézussal, nagy valószínűséggel a Mária-oszlop akkori szobor alakját mintázhatta a jelvény és a tábori lap is. A 25. Landsturm ezred Kremsier város ezrede volt.

A jelvényen a szobor és főleg a kis Jézus speciális szerepet kap. Ő szórja a villámokat a jelvény alján hatalmas tollakkal díszített Bersaglieri kalapok tetejére. Népmeséket idéző kompozíció.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x