Loading...
Körutazás a Monarchiában

Khevenhüller várkastély, cs. és kir. 7. gyalogezred

Burg Hochosterwitz várkastélynak 1541 óta a Khevenhüller család a birtokosa. Karintiában található Launsdorf település mellett. 175 méter magas dolomit sziklán épült. A meredek sziklán helyenként kőbe vésett 620 méter hosszú ösvény vezet a felső várhoz. Az ösvényt 14 védművel ellátott kapu őrzi. Ezeken lényegében lehetetlen volt átjutni. A vár első említése 860-ból származik. Ekkor még csak a felső vár lakótornya, kápolna és lakóépületek alkották. A védművek nagyrészt az 1500-as években épültek a Khevenhüller család irányításával.

A 7. gyalogezredet 1691-ben állították fel. Khevenhüller tábornagy ezredtulajdonos nevét 1860-ban vette fel. Karintiai ezred volt, ottani osztrák és szlovén legénység alkotta. Az ezredparancsnokság Grazban volt, egy zászlóalj Klagenfurtban települt. A III. hadtest 6. gyaloghadosztályába volt besorolva. A háború elején Galiciában került az ezred bevetésre, a tél folyamán a Dukla-hágó védelmében vett részt. A gorlicei áttörés után az olasz hadüzenetre válaszként ezt az ezredet is az Isonzo-frontra szállították át. A 4. Isonzo-csatában a Mt San Michele védelmében vettek részt. 1915 decemberében Karintiába szállították át az ezredet, ahol a Plöcken-hágó védelme volt a feladata.  1917 októberében részt vett az olasz védelmet sikeresen áttörő általános támadásban. Decemberben a Monte Asolone védelmi szakaszba került. Az 1918-as júniusi offenzíva alatt a Belluno feletti hegyekben védelmi harcokban vett részt.

Az ezred jelvényén a Khevenhüller várkastély panorámaképe látható. Balra tőle Karintia tartomány címere. Minden egybevág. Az ezredtulajdonos, a legénység, garnizon, mind karintiai, és a tartomány határait védték a háború nagy részében. A várkastély ma is látogatható, a hercegi család tulajdonában van.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x