Teljesítményjelvények

Kerékpáros fegyvernemi jelvény

Széplaki Gábor bejegyzésének második része.

A korábbi bejegyzésemben az önkéntes kerékpáros alakulatok megkülönböztető jelzéséről volt szó, jelen írásban a vadász- és a honvéd kerékpáros zászlóaljakban szolgáló katonák megkülönböztető jelvényeiről osztok meg néhány gondolatot.

A Magyar Királyi Honvédség számára kiadott Rendeleti Közlöny 119. számában 1917. december 22-én jelent meg a 353201/7 számú körrendelet, mely többek között a kerékpáros alakulatok jelvényeit és azok viselését szabályozza.

A jelvény egy monociklit ábrázol hajtókarok és pedálok nélkül. A kerék középpontjából kiindulva két, felfelé álló babérág keretezi a járművet, mely túlnyúlik annak nyergén. A jelvények teljesen egyformák, nincs bal vagy jobb oldalon viselendő darabja. A gyűjteményemben található darabok mind anyagban és anyagvastagságban, mind pedig mintázat terén eltéréseket mutatnak.

A tisztek számára arany, a törzstisztek (aranya színű gallérpaszományuk révén), az altisztek, valamint a legénységi állomány részére pedig ezüstszínű példányokat ír elő. A kerékpáros alakulat személyi állománya a gallérhajtókán és a tábori sapka bal oldalán viselik a megkülönböztető jelzést, a szervezetileg beosztott egyének pedig csak galléron hordhatják. A rendelet előírja, hogy a megkülönböztető jelvény sapkán történő viselése csak a hadrakelt seregnél, illetve nagyobb béke-csapatgyakorlatok alkalmával megengedett a tábori öltözeten. Említi a rendelet továbbá, hogy tisztek és tisztviselők arany, illetve ezüst hímzéssel készült darabokat is viselhetnek.

A fém jelvények előfordulnak gyűjteményekben és árveréseken, viszont a hímzett példányok ritkaságszámba mennek ugyanúgy, mint a korabeli viselési fotók. A háború végi rendszeresítés és az alakulatok, a teljes haderőhöz mérten kis létszámából adódhat a ritkaságuk oka.

A magyar királyi honvédségben a második világháború befejezéséig számos kerékpáros alakult tevékenykedett. Az első világháborús kerékpáros jelvények, mint szakképzettséget kifejező jelzések éltek tovább az 1930-as évek közepéig. Ezt a kerékpáros katonák a zubbony bal felkarján viselték, paszománnyal szegélyezett háromszögletű, fegyvernemi színű poszton. Tisztek esetben előfordultak igényesen elkészített hímzések is.

A második világháború után a demokratikus hadseregben is készültek kerékpárosok részére fegyvernemi jelvények (45M), de alakulatok már nem kerültek megszervezésre.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x