Hadvezérek, személyiségek

Károly trónörökös, Károly király

Ha személyek népszerűségét a róluk készített sapkajelvény variációk számával próbálnánk kifejezni, Károly, az utolsó magyar király utcahosszal nyerne. A differencia különösen nagy jelentőségűnek tűnk Ferenc Józseffel összehasonlításban. Más személyeket nem érdemes hsonlítani, hiszen róluk csak legfeljebb 3-4 változat készült. Károlyról viszont körülbelül 50. A jelvények igen változatosak, formára, méretre eltérőek, de még a készítéshez felhaszált portré képek is sokfélék, bár ezek között azért találunk ismétlődő felhasználást.

Itt három olyan károlyos jelvényt mutatok be, amelyek nagyon hasonlóak, mégis több részletben is eltérnek egymástól. Ha abból indulunk ki, hogy a jelvénykészítők számára ez a munka üzleti vállalkozást jelentett, akkor láthatjuk igazán, hogy milyen népszerű volt az uralkodó. Hiszen hasonló motívumot kisebb-nagyobb eltérésekkel háromszor is elővett a gyártó, nyilván azért, mert mindet el tudta adni. Még az is lehet, hogy Károly rajongói gyűjtötték a róla készült jelvényeket. Így a kicsit eltérőt olyanok is megvehették, akiknek már volt valamilyen károlyos jelvényük.

De ez persze csak utólagos okoskodás. Nem valószínű, hogy sokan lettek volna, akik gyűjtőként vadászták ezeket a jelvényeket. Így hát a károlyos jelvények nagy száma mindenképpen az uralkodó népszerűségére vezethető vissza.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x