Loading...
Hadvezérek, személyiségek

Karl Kritek vezérezredes

1861-ben született a dalmáciai Spalatoban. Tanulmányait Bécsben végezte, majd a St. Pöltenben és Märisch-Weisskirchenben a katonai iskolákat. 1876-79 között Wiener Neustadtban a hadi akadémiát majd a 1884-ben bécsi vezérkari tiszti akadémiát is elvégezte. Néhány évnyi csapattiszti szolgálat után hamarosan törzstiszti feladatokat látott el különböző hadosztályoknál és hadtesteknél. 1900-ban lett ezredes és a külföldi országok feltérképezésével foglalkozó osztály vezetője a vezérkarnál. 1906-tól vezérőrnagy és előbb dandár- majd hadosztályparancsnok.

A Nagy Háború kezdetekor altábornagy volt és a 26. Landwehr hadosztály parancsnoka. 1914 októberétől a frissen megalakult 17. hadtest parancsnoka lett már gyalogsági tábornoki rendfokozattal. A 4. hadsereg északi szárnyát irányította az 1914 decemberi limanovai csatában, majd a Dukla-hágóban harcolt a hadteste, ahol súlyos veszteségeket szenvedett. Hadteste részt vett a gorlicei áttörésben is 1915 májusában. 1916-ban hadtestével előbb a dél-tiroli offenzívában vett részt, ahol nem sikerült döntő áttörést elérnie a Sugana völgyben. Később Boroevic Svetozar Isonzo hadseregében harcoltak a 6. és 9. Isonzó csatákban. 1917 májusában vezérezredessé léptették elő és átvette a 3. hadsereg vezetését a keleti fronton. Az oroszok legyőzése után egy darabig még szerepelt az Ukrajnát megszálló csapatok vezetésében, majd 1918 áprilisában készenléti állományba helyezték.

A Nagy Háborút követően visszavonult minden katonai és közéleti tevékenységtől. 1928-ban hunyt el Bécsben. A nevét mutató jelvény az Arkanzas cég sorozatának egyik darabja.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x