Hadvezérek, személyiségek

Karl Glöckner ezredes

1871 december 31-én született. 1893-ban végezte el a bécsújhelyi katonai akadémiát, majd 1898-ban a bécsi Kriegsschule-t. 1915-ben léptették elő ezredessé. Karl Glöckner ezredest 1915 májusában nevezték ki a 23. gyalogezred parancsnokává. Az ezred emlékkönyve nagy megbecsüléssel ír az ezredes tevékenységéről, bátorságáról és humanitásáról is. Ahogyan az a könyvből kimásolt fotón is látható, megkapta a harctéri tiszti beosztásokkal elérhető legmagasabb kitüntetéseket a Lipót-rend lovagkeresztjéig és a német vaskeresztig.

Nevéhez és a 23- gyalogezredhez fűződik az 1915-ös nyári offenzíva során a Bug folyón kierőszakolt átkelés. 1916 nyarán pedig Cebrów és Worobijówka körzetében a legvégsőkig kitartó 32. hadosztály részeként szereztek dicsőséget, megakadályozva a front összeomlását ezen a szakaszon. 1918 tavaszáig volt az ezred a keleti fronton. Ekkor a XXVI. hadtestbe helyezték át és az olasz frontra került. A Piave offenzíva után a hátországban rendfenntartó erőként került alkalmazásra. A balkáni antant előretörés megállítására október végén a Kövess hadseregcsoportba osztották be, de komolyabb harctevékenységben az életbe lépett tűzszünet miatt már nem vett részt.

A bejegyzéshez a 23. gyalogezred legismertebb jelvényét mellékelem. Ennek köriratában szerepel Badeni Lipót őrgróf neve, aki az ezred tulajdonosa volt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x