Viselési fotók

Isonzo-hadsereg

Egy újabb hadsereg jelvény szép viselési fotója látható ebben a bejegyzésben. Megint alkalom kínálkozik rá, hogy a gyakoribb jelvények sokféle változatát is bemutassam a képhez kapcsolva. A kép géppuskás katonát ábrázol a rohamcsapatokra jellemző rohamkéssel és sisakkal. A jelvény alatt gázálarctok rejtőzik az eredeti képen. Nem lehet tudni, hogy melyik csapategységhez tartozhatott a katona. A jelvénye az Isonzo-armee jelvény, amelybe tucatnyi gyalogezred volt alárendelve.

Az Isonzo-hadsereg hadrendi száma szerint 5. hadsereg az olasz frontra 1915 májusában került. Korábban természetesen mint 5. hadsereg szerepelt. Ennek az időszaknak is volt már jelvénye, melyeket egy későbbi bejegyzésben fogok bemutatni. Az olasz fronton hamar átnevezték új nevére. Boroevic Szvetozár vezérezredes volt a parancsnoka, akiről részleteket itt lehet olvasni. A hadsereg 1915 májusától 1917 novemberéig az olasz front keleti szakaszát védte. Ez nagyjából a Karintiai-alpok vonulatainál kezdődött, és onnan fordult délre, végig az Isonzo völgyében a tengerpartig. Az olasz front nyugati szakaszát a 11. hadsereg védte.

Sokat töprengtem már azon, hogy miért fűződik olyan sok olvasmány, megőrzött emlék ehhez a frontvonalhoz a magyar hadtörténeti emlékezetben. Az orosz vagy a balkáni front messze eltörpül ehhez képest. Talán az lehet az oka, hogy ez a front szinte ember feletti erőfeszítést, helytállást követelt meg a csapatoktól. Bár itt is voltak viszonylag csendesebb időszakok az egyes frontszakaszokon, de azért nem ez volt a jellemző. Főleg nem 1915-ben és 1916 első felében. Ekkor egymást követték az olasz támadások és ezek szüneteiben is folyamatos volt a tüzérségi tevékenység. Egy másik ok lehet, hogy a keleti front eseményeit a Szovjetunió létrejötte után kevéssé lehetett kutatni. Ezzel szemben Olaszországgal szövetségesi viszonyba került Magyarország. Így a Nagy Háború közös megemlékezésekre adott lehetőséget.

Az Isonzó-hadsereg jelvényeiből több változat is szerepel a bejegyzésben. A nyitóképen a leggyakoribb nagy alakú tombak jelvény látható. Ennek volt ezüstből készült változata is. Az alábbi kép ezt mutatja be az 1916-os évben készült újabb jelvénnyel együtt. Az első kép, a “klasszikus” jelvény valamilyen közös gyalogezred katonáit mutatja a hegyi környezetben. A második jelvény tiroli vadászokat ábrázol, akiket a sapkájukra tűzött fajdkakas tolldíszről lehet felismerni.

De a “klasszikus jelvénynek volt kétféle kisebb méretű változata is. Ezek közül az egyik pontosan megegyezik a nagyobb kialakításával. A másikon viszont eltérő évszám látható: 1915-17. Ezek a kisebb méretű jelvények csak a képen is látható tombak kivitelben készültek.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
3 éve

A gallérhajtókán közös távírász fegyvernemi jelvény van.

Markgraf
Markgraf
3 éve

Jó ez a kép: ersatz pisztolytáska, rohamkés, német kulacs 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x