Viselési fotók

27. gyalogezred Grác

Graz város háziezrede volt a 27-es gyalogezred. 1682-ben alapították a török háború során. A többi német nyelvű ezredhez hasonlóan kiemelt figyelmet kapott a Nagy Háború alatt. Később pedig a bajtársi szövetség, majd a hagyományőrzők ápolták az ezred emlékeit a mai napig.

A Nagy Háborúban a III. „Vashadtest” egyik ezrede volt. Augusztusban és szeptemberben Kelet-Galíciában harcolt az ezred, majd a Duklai hágóban a Kárpátokban. A gorlicei áttörésig folyamatosan vesztséges védelmi harcokat folytattak itt. 1915 augusztusában kerültek át az olasz frontra. Előbb a Doberdón, majd Karintia határán harcoltak. Részt vettek az 1916-os dél-tiroli offenzívában. Ennek kiemelkedő eseménye volt a Mt Meletta elfoglalása június 6-án. 1916 szeptemberében a Dolomitokba vezényelték az ezredet. 1917 januárjában az ezred a „vér és vas hegyén” a Col di Lanán harcolt. Később Asiago térségében foglalt el védelmi állást. Itt érte az ezredet az összeomlás.

Az ezred tehát alaposan kivette a részét a harcokból. A viselési fotó ennek ellenére jó kedélyű katonákat ábrázol, az egyik sapkáján a bejegyzés tárgya, az áttört kör alakú 27-es jelvény, peremén a csatahelyek neveivel.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x