Viselési fotók

4 Armee

A 4. hadsereget a Nagy Háború elején az orosz frontra vezényelték. Ott is harcolt a háború végéig. Összetételében persze egyes hadosztályok időnként váltották egymást. Előfordult, hogy a német 11. hadsereggel közösen, alkalmanként annak alárendelve működött. Az 1915 májusi gorlicei áttörésben például az akkor frissen Galiciába szállított német hadsereg és a 4. osztrák-magyar hadsereg játszották a főszerepet. De a rákövetkező év nagy orosz támadása is főleg ezt a hadsereget érintette. Parancsnokai Auffenberg gyalogsági tábornok, majd József Ferdinánd főherceg gyalogsági tábornok, később Tersztyánszky és Kirchbach vezérezredesek voltak.

A hadsereg jelvénye nagyon gyakori, nagy példányszámban készült. Elsősorban az 1915-ös évszámmal készült darabok ismertek, az 1916-os sokkal ritkább. Sokféle méretben és anyagváltozatban készült. A nyitókép ezt a sokféleséget igyekszik bemutatni, a teljesség igénye nélkül. Látható rajta a háromféle méret. Látható továbbá négy anyagváltozat. A középső méretű jelvény tombak kivitelű darabjain extra díszítő elemek is láthatóak. Ugyanennek a méretnek a kép jobb oldalán lévő darabja ezüstből készült. A nagy jelvények egyike tombak, a másik vaslemez. De volt cinklemezből készült (hadifém) változat is, amit ebben a bejegyzésben az 1916-os évszámú jelvény képvisel. Sokféle további variáció látott napvilágot a Gurschner cég műhelyében. A nagyobb méretű jelvénynek is volt ezüst anyagú változata.

A fotón látható katona a lehető legszabálytalanabb módon a bal zubbonyzseb fölött a kitüntetések helyén hordja ezt a jelvényt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x