Sapkajelvényes lapok

32. tábori vadász zászlóalj

A 32-es vadászok hadkiegészítési körzete a felvidéki VI. hadtest területe volt. A zászlóalj állomáshelye a Nagy Háború alatt Eperjes.

A mozgósításkor az 5. honvéd lovas hadosztály kötelékébe került. A tűzkeresztséget kritikus körülmények között 1914 augusztus 17-én szerezte. A jelvényen is szereplő dátum a hadosztály gorodoki szerencsétlen kimenetelű vállalkozásának időpontja. A súlyos veszteségekkel járó roham után visszavonuló hadosztályt biztosították a 32-es vadászok. Ez a manőver sem volt zavartalan. A nap közben összezavart lovasság az éjszaka folyamán orosz kozákok vélt támadásától pánikba esett és szétfutott. A 32-es vadászoknak kellett a rendet helyreállítaniuk. Augusztus 25-én immár a 38. honvéd gyaloghadosztály kötelékében Podhajcénél került nagyobb ütközetbe. A támadó oroszokat itt csak 40 %-os veszteséggel sikerült feltartóztatniuk. Ebben a csatában szenvedték el a legnagyobb véres veszteséget. Ezt követően részt vettek a Kárpátok védelmében, majd az 1915 májusi nagy offenzívában.

1916-ban súlyos veszteségeket szenvedtek a Bruszilov offenzíva során. Szeptemberben az előretörő oroszok megállításában vettek részt a Brzezany melletti Lysonia magaslat környékén. Az év folyamán majd 1917-ben is végig az orosz fronton harcolta a zászlóalj a Strypa és a Zbrucz folyók vidékén. Az orosz békekötést követően az Ukrajnát megszálló haderő része volt. 1918 augusztusában vezényelték a zászlóaljat az olasz frontra.

A jelvényes lap mellett be tudok mutatni egy levélzárót is Csiszér Gábor gyűjteményéből. Ezt a zászlóalj kis kürt jelvénye díszíti. A kürtökről a 26-os vadászokkal kapcsolatban volt már szó.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x