Viselési fotók

2. hadsereg

A sapkajelvények 1915 elejétől fokozatosan jöttek divatba. Eleinte még főleg a propaganda jellegű jelvényeké volt a főszerep. Ezeket kiegészítette néhány, direkt a frontkatonáknak készített darab. Ezek főleg a magasabb egységek, hadtestek, hadseregek számára készültek. Egyik ilyen korai jelvény volt a 2. hadseregé is. A jelvény felirata és a rajta lévő kép is az 1914-15 telén zajlott „kárpáti csata” eseményeit idézi fel.

Mint ismert, nagyjából 1914 novemberétől 1915 májusáig az orosz haderő megszállva tartotta a Kárpátok előterét, félkörívben Krakkótól a román határig. Több helyen sikerült betörniük a hegyeken átvezető hágókba. A küzdelem jórészt ezen a hegyi terepen zajlott téli viszonyok között. A harc és a zord időjárási viszonyok (az a tél különösen hideg volt) nagy terheket róttak a védőkre. Betegségtől is megtizedelt ezredek az orosz támadásokban sokszor teljesen felmorzsolódtak. A 3. debreceni honvéd gyalogezredet például 1915 tél végén újjá kellett szervezni az elszenvedett veszteségek miatt.

A Kárpátok védvonalát az osztrák-magyar 2. és 3. hadsereg tartotta az orosz támadásokkal szemben. A 2. hadsereg szép jelvénye ezt a hősi küzdelmet örökítette meg. A lövészárokban álló katonák célra tartott puskával várják az ellenség rohamát. A levegőben tüzérségi srapnelek robbannak. Az állások előtt sűrű drótakadályok lassítják a rohamozók lendületét. Középen az uralkodó portréja látható a Gurschner cég szépen formált jelvényén. Mint általában a magasabb egységek jelvényei, ez is nagy példányszámban készült. Beszerzése ma is könnyen lehetséges. A kép érdekessége, hogy a szakaszvezető a zubbonyzsebre tűzte a jelvényt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x