Különleges egységek

Fischer ezredes harccsoportja

Eduard Fischer bukovinai földbirtokos család sarja volt, 1862-ben született. Katonai kiképzés után 1891-től a cs. és kir. csendőrségben folytatta pályafutását. Czernowitz majd egész Bukovina csendőrparancsnoka lett, és már a háború előtt elnyerte a Ferenc József Rend lovagkeresztjét és a Katonai Érdemkeresztet is.

1914 augusztus végén, amikor az orosz csapatok a gyengén védett Bukovinának nagy részét elfoglalták Czernowitz fővárossal együtt, népfelkelést szervezett a tartományban. A csendőr egységek mellett a soknemzetiségű Bukovina minden etnikumából sikerült felkelőket verbuválnia. A felkelés központi területe Bukovina déli részén a román határ közelében volt. Fischer csapatainak sikerült feltartaniuk az orosz előrenyomulást, sőt rövid időre Czernowitzot is visszafoglalták az oroszoktól. A város csak 1914 november 20-án esett ismét orosz kézbe. A fegyveres ellenállás sikeres szervezéséért a Sereth folyó környékén 1914 októberében kitüntette az uralkodó a Vaskorona Renddel és soron kívül előléptette ezredessé. 1915 januárjában a császár is fogadta a sikeres felkelőt és áprilisban a Lipót Rend hadiékítményekkel díszített lovagkeresztjét kapta meg.

Tudni kell, hogy a háborúnak ebben a szakaszában a tervezettnél hosszabban elnyúló szerbiai beavatkozás miatt csak az indokoltnál kisebb haderőt sikerült az oroszok ellen összpontosítania a Monarchiának. A Kárpáti téli csatában egyre-másra alakultak a menetszázadokból és más egységekből az új zászlóaljak, ezredek, amelyekkel a Kárpátok hágóit nagy nehézségek árán sikerült csak lezárni. Bukovina védelmére egyáltalán nem maradt erő. Ezért Fischer ezredes harccsoportja az oroszok zaklatásával nagyon fontos szolgálatot tett a reguláris egységek tehermentesítésében.

Fischer ezredes csapata mintegy 10 ezer emberből állt, akik között alapos kiképzést csak a csendőrök kaptak. A csatlakozó önkéntesek többsége kiképzetlen fiatal ember volt. De a honvédelem jelszavával lelkesített csapat sikeresen állt ellen a számbeli fölényben lévő orosz reguláris egységeknek is. Az oroszok lassítását nem utolsó sorban megtévesztéssel, a tényleges haderő létszám felnagyításával, tüzérségi erők imitálásával tudták elérni. Fischer fejére az orosz parancsnokság 100 ezer rubeles vérdíjat tűzött ki. A gorlicei áttörést követően az osztrák-magyar reguláris haderőnek sikerült a Kárpátokból előretörnie, és Bukovinát felszabadítania. Fischer ezredes harccsoportja ekkor beolvadt a 7. hadsereg reguláris egységeibe.

Az ARKANZAS cég jelvénye az erdőszélről mutatja egy város talán éppen Kimpolung látképét. Balra a tájat figyelő fegyveres, sisakja alapján egy csendőr látható. A bejegyzésben felhasznált fénykép is Kimpolungot mutatja.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x