Sapkajelvényes lapok

Huszárcsákók

Az ARKANZAS cég sok jelvényt nem megrendelésre gyártott, hanem csak úgy, megérzésre. Érzékelték, hogy civilek és katonák mennyire szívesen keresik a jelvényeket, így maguk ajánlottak nekik. Ha úgy látták, hogy bejön a számítás, egész sorozatokat gyártottak le, hasonló motívumokkal. A honvéd huszár ezredek számára készített pajzsokról itt volt már szó. Ebben a bejegyzésben a közös huszárezredek számára készített csákójelvényekről írok.

Közös huszárezred 16 volt. Ezek egyenruházata egyetlen ponton különbözött: a csákójuk színe volt eltérő. Pontosabban, ott is voltak ismétlődő színek, de a csákó szín az ezredre jellemző volt. Az alkalmazott színek a fehér, szürke, kék és vörös voltak. Ezen kívül, amint más csapatoknál is, a tábori sapkán és a huszárcsákón is szerepelt az ezred száma is persze. Ebből aztán könnyen megszületett az ötlet. Olyan számozott csákókat kell készíteni, amelyeknek a színe a számozásnak megfelelő. Így is történt. Megszületett a tizenhatféle jelvény.

A jelvények sajnos nem ábrázolták teljesen hűen a csákót. Így például a zsinórzat ábrázolásáról lemaradt a zsinórbojt. Ennek a helyére került a szám, ami viszont a csákón nem itt, hanem szemben középen a csákócímeren volt látható. Még egy látványos eltérés adódott. A huszárcsákók izzasztója fekete bőr szegély volt a csákó alján, nem pedig a csákó színnel azonos sáv. A további részletek nagyjából egyezőek, és összességében ezek a kis jelvények igen szépek és látványosak.

Még egy megjegyzést kell tenni. Ugyanis nem tizenhatféle csákó készült, hanem húszféle. Négy ezrednek ugyanis kétféle csákót készített a cég. Az 1-es kék, 2-es fehér, 5-ös vörös és 10-es kék csákóknál a szemernyő hol fekete (helyesen), hol a csákó színére zománcozott. Ez a négy színvariáció van még tehát az eredeti 16 fölött.

A bejegyzésben az 5. huszár ezred csákójának kétféle változatát mutatom be. Ehhez nagyon jól illik a huszárfejes levelező lap, amelyen persze nem a jelvényt, hanem az igazi csákót próbálták helyesen ábrázolni. Minden esetre az is piros.

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
2 éve

A huszár egyenruházaton (is) a közös és honvéd alakulatok estében a zsinórozás színe is árulkodó volt. Az előbbinén a legénység sárga zsinórózást viselt fekete szálakkal átszőve, utóbbiak esetében buzérvörös. A tisztek esetében az arany volt az alapszín, melyet fekete vagy vörös szálakkal használtak.

Gabesz
Gabesz
2 éve

A huszárok esetében a színes csákó mellett az is tovább segítette a katona hovatartozásának meghatározásában, hogy azbegységes vörös lovassági nadrág mellett, a huszár dolmány/zubbony világos vagy sötétkék színű, valamint gombjai arany vagy ezüst színűek, mivel azons csákószín esetén ezekkel különböztették meg az ezredeket.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x