Viselési fotók

Tábornoki kalap

Károly és Ferenc József néhány sapkajelvényen érdekes, ódon tolldíszes kalapban látható. Ha Bécsben járunk, Ferenc József emlékét őrző helyeken gyakran találunk olyan portrékat, főleg festményeket, amelyeken az uralkodó katonai egyenruhában, tollas kalapban látható. Leggyakrabban fehér-vörös díszegyenruhában ábrázolják. Másik gyakran látott emlék Ferenc Ferdinánd trónörökös fotója, amikor a végzetes szarajevói út előtt autójába beszáll. Ő is a fehér-vörös díszegyenruhát és a tollas kalapot viseli.

Ez az egyenruha tábornoki díszegyenruha. Ennek a tartozéka a tollas kalap, a „Stulphut”. Korábbi korok képei között tallózva találtam olyan ábrázolást, amelyek 1848-ban is hasonló fejfedőben mutat tábornokokat. Igaz, az akkori képeken a tolldísz még kisebb, nem takarja el lombsátorként a teljes kalapot. Tehát egy nagyon régi viseleti elemről van szó, amely szerintem kissé anakronisztikus módon a 20. századig fennmaradt. A nyitóképen Károly császár és király a díszegyenruha sok parádés elemét már nem viseli, egyedül csak a tollas kalapot. Hozzá kell ehhez tennem, hogy Károlyról ezt az egy képet találtam ebben a különleges fejfedőben, és csak az egy itt bemutatott sapkajelvény ábrázolja ugyanebben.

A tábornoki kalapról azt sikerült még megtudnom, hogy azt a különböző fegyvernemek, illetve a vezérkar különféle egyenruháihoz egyformán alkalmazták. Tehát a gyalogsági tábornoki díszegyenruha, amely más volt, mint a lovassági tábornoki vagy a vezérkari tiszteké, ugyanúgy ezt a különleges tollas kalapot kapta. Ezeket a variációkat jól mutatják a bejegyzéshez mellékelt képek. Látható még, hogy a némely kalapokon nem zöld, hanem fekete tolldísz volt. Az eltérésnek nem tudom az okát. A vezérkarban szolgáló főtisztek is ezt a díszegyenruhát viselték ahogy az a fenti képen balról álló ezredesen is látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Markgraf
Markgraf
2 éve

Pár pontosítás: Ferenc Ferdinándot a nem a fehér-piros gálaruhában, hanem a csukaszürke szolgálatiban lötték le. A waffenrock mai napig ki van állítva Bécsben.
Károly zubbonyhoz vette fel a kalapot, ami szerintem nem teljesen szabályos, de nyilván neki nem tették szóvá 🙂
A beszúrt színes rajz sajnos rossz, a tábornoki és a vezérkari tollforgó már ekkor is papagájzöld volt.
Nem volt lovassági és gyalogsági tábornoki egyenruha. Csak német és magyar tábornoki öltözet volt. Utóbbit azok viselhették, akik huszár ezredesből, vagy a honvédségből lettek tábornokká kinevezve. Mindenki más a német öltözetet viselte fegyvernemre való tekintet nélkül.
A fenti, papagájzöld tollforgós kalapot a német öltözetű tábornokokon kívül a vezérkari főnök, a vezérkari tisztek, a szárnysegédek hordtak, továbbá a tüzérségi és a műszaki felügyelő, akik szintén tábornokok voltak, de nekik egyedi egyenruhájuk volt.
Papagájzöld forgó volt még a honvéd vezérkariak és a magyar öltözetű tábornok csákóján, utóbbiak gálaruhához viselt kucsmáján viszont nem, arra fehér kócsagtoll járt.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x