Fegyverzet

Fertőtlenítő kocsi

Ez az eszköz természetesen nem fegyver, hanem felszerelési tárgy. Jelentősége viszont ugyanúgy megvolt, mint az ebben a rovatban eddig bemutatott fegyvereké. Az egészségügyi szolgálat egyik fontos feladatát a járványok megelőzését segítette elő. Erre azért volt szükség, mert a korábbi háborúk emberveszteségeinek túlnyomó részét nem is a sebesülések, hanem a háborúk idején jelentkező súlyos járványok okozták.

A Nagy Háború idején a fertőző betegségek kórokozóiról már sokat tudott az orvostudomány. A kolera, TBC, tífusz, vérhas, malária, szifilisz kórokozóit felfedezték. A kórokozók szaporodásának, a fertőzés terjedésének módjáról is sokat tudtak. Az a helyes felismerés is megszületett, hogy a kezelés mellett nagy hangsúlyt kell adni a megelőzésnek. A háború kezdetén már voltak erre törekvések, annak ellenére, hogy senki nem számolt elhúzódó harcokkal. Mégis, a Monarchia egységei között már 1914-ben felütötte a fejét a vérhas és a kolera, majd 1915-től megjelent a tífusz is. Az előbbi betegségek ellen elsősorban a higiéniás viszonyok javításával lehetett volna fellépni. Erre azonban sokszor nem volt lehetőség harccselekmények közben. A tífusz ellen tömegesen alkalmazott védőoltással és lehetőség szerint gyakori tisztálkodással, a ruházat fertőtlenítésével próbáltak fellépni.

Sajnos, az egészségügyi parancsnokságok járvány megelőzési tevékenységéről inkább csak általános említéseket találtam. Az látszik biztosnak, hogy a fronttól távolabbi állomáshelyeket, ahol a csapatokat pihentették, feltöltötték, felszerelték a szükséges eszközökkel. Fürdők, fertőtlenítő épületek létesültek, amelyekben egyebek mellett a tífusz kórokozóját terjesztő tetvek irtását is elvégezték.

A korabeli képeken többféle fertőtlenítő berendezés látható. Egy leírás szerint a ruházat fertőtlenítése két óra hosszat tartott, ami közben a katonák a fürdőben alaposan tisztálkodhattak. A fertőtlenítés eközben kénsavas, paprikás gőzben történt a képeken is látható fertőtlenítő kocsikban. Ahol ilyen eszköz nem volt, ott a ruhákat kifőzték.

A bemutatott sapkajelvény az 5. számú egészségügyi bizottság (Salubritätskommission 5) jelvénye. A jelvény tartalmazza még az Isonzó-hadsereg (Isonzoarmee) feliratot is. Mivel ez éppen az 5. hadsereg volt, ebből arra lehet következtetni, hogy a szóban forgó egészségügyi bizottság (parancsnokság?) hadsereg szintű szervezet volt. A jelvényen jobbra mikroszkóp fölé hajoló orvos látható. Baloldalon egy fertőtlenítő kocsi. A fotók között kétféle fertőtlenítő kocsiról is találtam képet. Sajnos ennek az eszköznek nem találtam meg a leírását. Az egyik kép ugyanazt az eszközt mutatja, mint amelyik a jelvényen is szerepel.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x