Viselési fotók

Csajkafedél

Ez a bejegyzés formálisan a 131. gyalogdandár jelvényéről szól. De mielőtt erre rátérnék a mellékletként bemutatott fotóról szeretnék néhány dolgot megosztani. A fotó feliratozott, rajta a 131-es dandár néhány nevesített katonáját látjuk ebédosztás közben. A feladó a középen ülő két tizedes egyike. A kép azért érdekes, mert ugyan mindennapos jelenetet ábrázol, mégis ritka, hogy az étkezésnél használt eszközök ilyen sokaságát mutatja be. Ez főleg azért izgalmas, mert frontkutató barátaim sokszor találnak ilyen tárgyakat, például csajkafedeleket a földben elrejtve. Egyetlen dolgot viszont nem találtak még: a csajka alsó, nagyobbik edényrészét.

Sokat törtem ezen a fejemet, hogy ennek mi oka lehet. Semmi másra nem jutottam, mint arra, hogy ilyen alsó rész talán nem is volt. Csak a mai felszerelésnek része a zárható csajka, aminek a fedele nagyon hasonlít a megtalált darabokhoz. Ezek láthatók ezen a képen is. De akkor talán nem volt alsó rész, a csajka pántja nem az alsó részhez csatlakozott, hanem valamilyen más felszereléshez. Érdekes az ételhordó edény is. Ez szinte semmit nem változott 1980-ig, amikor tábori körülmények között én is ilyen háti ételhordóból kaptam a menázsit.

Rend kedvéért itt van a képhez kapcsolódó egység, a 131. gyalogdandár jelvénye. Ez az Arkanzas cég fenyőgallyas tábornoki sorozatához kapcsolódik. Sajnos, a képen látható katonák sapkáján nem látok ilyet, bár van más viselési fotó ezzel a jelvénnyel.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x