Viselési fotók

6. honvéd gyalogezred

Újabb talányos kép. Vagyis inkább talányos jelvény. A képen ugyanis a feliratok, a dátum minden lényeges információt megad. Egy 1914 augusztus 10-én datált, 14-én Budapesten feladott képeslapot látunk, amit a műhely bélyegzője szerint Szabadkán készítettek. A képen a feladó Homolay Lajos hadnagy látható. A tiszti csákón bal oldalon egy 6-os számú jelvény van betűzve. A szám a 6. honvéd gyalogezredet jelenti. A képet nyilván a mozgósítás napján, a harctérre indulás előtt készíttette a hadnagy úr.

A jelvény ugyanaz lehet, mint amilyet a bejegyzésben bemutatok. Piros zománcozású ezredszám. Ez a jelvény főként azért érdekes, mert a Nagy Háború folyamán az ezredszámokat a legénységi sapkákon látjuk, méghozzá olcsóbb lemez kivitelben, később még olcsóbb viaszosvászonból. A számok viselése a sapkán bal oldalon elvileg kötelező volt. Mivel nem vagyok egyenruha szakértő, ezért mindig meglepődöm, ha ettől eltérő viselést látok. Ilyen volt a 309-es ezred számának felbukkanása a zubbony váll-szalagján.

Ilyen ez a jelvény is, már csak a nagyon korai keltezés miatt is. Külön érdekesség, hogy a bemutatott jelvény hátán nem tű, hanem fül található, méghozzá függőleges irányban. A fület feltehetőleg bedugták a csákó oldalán vágott résbe és a másik oldalon rögzítették valamivel, mondjuk néhány gyufaszállal. De ez így nagyon hevenyészett megoldás lenne. Nem igazán tudom, hogy a rögzítést miként oldották meg.

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
1 éve

Véleményem szerint varrással stabilabban és igényesebben lehetett rögzíteni a kívánt ruhadarab anyagához annélkül, hogy azt vágással roncsolták volna.

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
1 éve

Talán egyszerűbb/olcsóbb volt a gyártása ezzel a megoldással?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x