Loading...
Viselési fotók

Cs. és kir. 26. gyalogezred

Esztergom város házi ezrede. Esztergom, Bars és Hont vármegyék lakosságából toborozták a legénységét. Ők zömmel magyarok, kisebb részben szlovákok voltak. A 65. gyalogdandárba, illetve a 33. hadosztályba tartozott az ezred. Ennek parancsnoka volt Karl Magerl von Kouffheim ezredes, akiről részleteket itt lehet olvasni.

A 33. hadosztály keretében a háború első felében az orosz fronton harcoltak előbb az V. majd a IV. hadtestbe beosztva. 1914-15 telén az Uzsoki-hágó védelmében vettek részt Szurmay altábornagy hadtestében. A gorlicei áttörést követően Galicia és Bukovina határán voltak állásban.  1917 októberében vezényelték át őket az olasz frontra, ahol hamarosan kijutottak a Piave frontszakaszra. Részt vettek a júniusi nagy offenzívában. Támadási irányuk Asiago mellett volt kijelölve. Ekkorra az ezredet kivették korábbi kötelékéből és az 52. hadosztályba sorolták be, a III. hadtestben. A háború vége az ezredet ebben az állásban érte.

A bejegyzéshez csatolt csoportkép szerintem 1917 nyarán készülhetett még Galiciában. Három katona is viseli az ezred jelvényét a sapkáján, középen a két gomb közé tűzve. A jelvény felirata „Mindvégig kitartunk!” jól jelzi az időszak hangulatát. A háborús eufóriának már régen vége, de a hazának tett szolgálat kötelesség. Egyszerűségében nagyon kifejező, tiszta jelvény. Létezett egyszerű lemezből készült és zománcozott változat is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Palyi
Palyi
1 éve

A sapkajelvények grafikai és ötvösművészeti csodák. Mégis a legletisztultabb, a 26. gyalogezred “Mindvégig kitartunk” (mert kötelesség) szimbóluma érintett meg… és látva a képen fiaink elkötelezett tekintetét (a történelem ismeretében) ez a legmegrendítőbb.

trackback
1 éve

[…] ápolnak. Egyikük sapkáján jól látható a 26-os jelvény. Hasonlóan a korábban bemutatott 26-os viselési fotóhoz, ez a kép is feltehetőleg 1917 tavaszán […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x