Viselési fotók

Cs. és kir. 26. gyalogezred

Esztergom város házi ezrede. Esztergom, Bars és Hont vármegyék lakosságából toborozták a legénységét. Ők zömmel magyarok, kisebb részben szlovákok voltak. A 65. gyalogdandárba, illetve a 33. hadosztályba tartozott az ezred. Ennek parancsnoka volt Karl Magerl von Kouffheim ezredes, akiről részleteket itt lehet olvasni.

A 33. hadosztály keretében a háború első felében az orosz fronton harcoltak előbb az V. majd a IV. hadtestbe beosztva. 1914-15 telén az Uzsoki-hágó védelmében vettek részt Szurmay altábornagy hadtestében. A gorlicei áttörést követően Galicia és Bukovina határán voltak állásban.  1917 októberében vezényelték át őket az olasz frontra, ahol hamarosan kijutottak a Piave frontszakaszra. Részt vettek a júniusi nagy offenzívában. Támadási irányuk Asiago mellett volt kijelölve. Ekkorra az ezredet kivették korábbi kötelékéből és az 52. hadosztályba sorolták be, a III. hadtestben. A háború vége az ezredet ebben az állásban érte.

A bejegyzéshez csatolt csoportkép szerintem 1917 nyarán készülhetett még Galiciában. Három katona is viseli az ezred jelvényét a sapkáján, középen a két gomb közé tűzve. A jelvény felirata „Mindvégig kitartunk!” jól jelzi az időszak hangulatát. A háborús eufóriának már régen vége, de a hazának tett szolgálat kötelesség. Egyszerűségében nagyon kifejező, tiszta jelvény. Létezett egyszerű lemezből készült és zománcozott változat is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
13 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Palyi
Palyi
3 éve

A sapkajelvények grafikai és ötvösművészeti csodák. Mégis a legletisztultabb, a 26. gyalogezred “Mindvégig kitartunk” (mert kötelesség) szimbóluma érintett meg… és látva a képen fiaink elkötelezett tekintetét (a történelem ismeretében) ez a legmegrendítőbb.

trackback
2 éve

[…] ápolnak. Egyikük sapkáján jól látható a 26-os jelvény. Hasonlóan a korábban bemutatott 26-os viselési fotóhoz, ez a kép is feltehetőleg 1917 tavaszán […]

Obraz do Kupienia
8 hónapja

I wanted to express my gratitude for this helpful post. The information you’ve shared has been instrumental in solving a problem I’ve been facing.

Gotowe mieszanki do Gofrów
7 hónapja

Wow, this is a great website! The layout is user-friendly and visually appealing. I found your post really helpful, thank you for sharing such valuable information!”

Biuro nieruchomości
7 hónapja

Great post! I appreciate the effort you put into explaining the topic in a clear and concise manner. It’s really helpful for someone like me who is new to this subject. Thank you!

Pianka kauczukowa
7 hónapja

This post has been a great resource for me. It’s well-written and covers the topic comprehensively. Thank you for sharing your knowledge and expertise!

schwarzer kaviar
7 hónapja

Thank you for sharing your expertise through this post. It has been incredibly beneficial and has expanded my knowledge on the subject. Your efforts in creating such a helpful resource are commendable!

Necklaces Jewelry
7 hónapja

Thank you for this outstanding post! It’s evident that you’ve put a lot of thought into it. The content is informative, engaging, and well-presented. Keep up the great work!

Webpanda
6 hónapja

I’m really impressed with your website and this post in particular. It’s evident that you have a deep understanding of the subject and have presented it in an easily digestible manner. Great job!

13
0
Would love your thoughts, please comment.x