Fegyverzet

22,5 cm M15 (17) nehéz aknavető

A Böhler-Kapfenberg cég által gyártott egyszerű felépítésű, rögzített talplemezes, visszalökésgátló nélkül készült simacsöves nehéz aknavető. Az elől látható két állítókerékkel 25-75° szögtartományban volt állítható. Nagy súlya miatt (432 kg) puha talajba hamar beágyazódott már néhány lövés után. 4 fő személyzet kezelte.

A lövegcsövet oldalirányban nem lehetett mozgatni. Új célpontokat csak az egész szerkezet mozgatásával lehetett célba venni. A lövedéke 48 kg súlyú volt időzítővel ellátva. Percenként két lövést lehetett leadni vele. Maximális lőtávolsága mindössze 1550 méter volt. Igazi lövészárok harceszköz. Lövedékein nem volt stabilizátor vagy bármiféle iránytartás, így gyakran oldalukra fordulva estek le és nem robbantak.

Az aknavetők meredek röppályán lőttek, így képesek voltak terepakadályok mögé lőni. A meredek beesési szög miatt hatásosan alkalmazhatóak voltak lövészárkok rombolására is. A 44-es tüzérezred aknavetős századának jelvénye az olasz front neveit mutatja, de minden fronton alkalmazták. A másik, négyszögletes jelvény különösen plasztikusan ábrázolja a löveget. Többnyire kimélyített, álcázott állásokba telepítették, de a kilövéskor keletkező fekete lőporfüst így is könnyen elárulta az eszköz helyét. Ezért a legtöbb aknavető, főleg a kisebb kaliberűek sűrített levegővel működött.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x