Loading...
Viselési fotók

1. hadsereg

A hadseregek jelvényei a legnagyobb példányszámban készített munkák. A gyártónak tetemes bevétel, jó üzlet lehetett. A kezdő gyűjtőnek pedig megfelelő első feladat ezeknek a kigyűjtése, hiszen olcsón és könnyen lehet hozzájuk jutni. Szerintem ez egy hálás feladat, hiszen maguk a jelvények szépek, ezeknek is van történetük, jó velük foglalkozni.

A bejegyzés tárgyát képező jelvény az 1. hadsereg számára készült, feltehetőleg 1916 végén. A korábbi években kiadott hadsereg jelvények Karácsonykor jelentek meg. Ezeket is bemutatom itt. Az első még 1914-ben, a második 1915-ben készült. Ezeket a jelvényeket egyszerre, nagyon nagy darabszámban gyártotta le 1914-ben a bécsi Gurschner cég, 1915-ben a Brüder Schneider.

Az első, ovális jelvény 1914-ben egyike volt az első sapkajelvényeknek. Jellemző, hogy az uralkodó portréja díszíti: az ekkori hivatalos rendelkezés szerint csak az uralkodó arcképét volt szabad a sapkákon viselni. 1915-re a rendelkezés végrehajtása fellazult, így ekkor már lövészárok jelenettel díszítette az 1. hadsereg jelvényét a Brüder Schneider cég.

A harmadik jelvény, amely a viselési fotón is szerepel az utolsó, 1916-os. Ez is Brüder Schneider termék. Előfordulása sokkal ritkább, mint az első kettőé. Lehet, hogy ezt a jelvényt a cég saját kezdeményezésre gyártotta le. Az első két karácsonyosat a Hadsegélyező Hivatal rendelte meg.

Az 1. hadseregről annyit érdemes megjegyezni, hogy 1916-ig Galíciában, később Erdélyben alkalmazták.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x