Sapkajelvényes lapok

BHD

Ismét egy nagyon gyakori, mégis számomra talányos jelvény következik. A hadsereg jelvényekkel együtt ez a Bosznia-Hercegovina-Dalmácia jelvény a leggyakrabban előforduló darabok egyike. Ha viszont magyarázni próbálom, hogy kinek és miért készítették ilyen nagy darabszámban, akkor már elbizonytalanodom. Külsőre ugyanis a többi „katonai” jelvényhez hasonlít, a Gurschner cég gyártotta, az egyik legnagyobb bécsi sapkajelvény gyártó. Mint látható, készült többféle méretben és anyagkivitelben Ezek a tulajdonságai mind a csapatok számára készített jelvényekhez hasonló, nem a propaganda-patrióta jelvényekhez. Ez így rendben is van, csakhogy a jelvény nevében szereplő terület, ahogy a lenti térkép is mutatja, a Monarchia része volt, és 1914 őszét leszámítva nem folyt rajta háborús tevékenység. 1914 szeptemberében a szerbek az északi frontjuk tehermentesítésére támadást indítottak Hercegovinában, de az sem jutott tovább a határrégióból. Akkor miért volt aktuális ilyen nagy példányszámban jelvényt gyártani?

Csak találgatni tudok. A térképen látható területről jelentős számú haderőt toboroztak a Monarchia hadseregébe. Ők voltak a „bosnyákok”, akikről a bécsi Militaria kiadó egy terjedelmes külön kötetet is kiadott, nyilván a csapatok jelentőségére való tekintettel. Lehet, hogy ők kapták ezt a jelvényt. Ez ellen szól, hogy semmilyen bosnyák vagy muzulmán szimbólum nem szerepel rajta, leszámítva a tartományi címert. A jelvényt az uralkodói portré uralja. Másrészt, léteznek más bosnyák jelvények, csapatjelvények is, amelyeken megjelennek a bosnyák szimbólumok. Lehet, hogy ezek a terület etnikai sokfélesége miatt hiányoznak a jelvényről? Az itt élő bosnyákokat, horvátokat, szerbeket főként a gyalogsághoz osztották be. A dalmátok zöméből tengerész lett.

Tovább bonyolítja a kérdést, hogy a viselési fotókon nem helybeliek szokták hordani a jelvényt, hanem osztrákok, magyarok. Tehát nem úgy tűnik, hogy a helyi haderőnek szánták a jelvényt. Vegyesen hordta mindenféle náció. Feltehetőleg olyanok, akik megfordultak ebben a tartományban. Lehetséges, hogy olyanokat látunk, akik a kiképzés alatt töltöttek itt időt. A hegyi kiképzés ugyanis itt zajlott, és a gyalogezredek kikülönített zászlóaljainak az állomáshelye nagyrészt ebben a tartományban volt Talán ez lehetett az ok?

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x