Loading...
Sapkajelvényes lapok

29. népfelkelő gyalogezred

A népfelkelő zászlóaljakról és ezredekről viszonylag keveset tudunk. Ennek több oka is van. Ezek az ezredek idősebb korosztályok tartalékosait kapták. Őket nem az első vonalakba szánták. Inkább a hátország katonai biztosítása, működtetése volt a feladatuk a tervek szerint. Ennek ellenére már 1914 augusztusában a csatatérre kerültek. Így például dédapám a 11. népfelkelő gyalogezred számvivő őrmestere Przemysl erőd személyzetéből hamar Lemberg környékére került. Itt az erősítésként kivezényelt népfelkelők is komoly veszteségeket szenvedtek. Ugyanez történt egy sor másik népfelkelő ezreddel. Így aztán 1915 tavaszán a legtöbb ezred maradványait beolvasztották a honvéd gyalogezredekbe. Csak néhány népfelkelő ezred maradt intakt Egyik ilyen volt a 29. budapesti ezred.

Ez az ezred a többször átnevezett 16. népfelkelő hegyi dandárhoz tartozott (később 216. honvéd gyalogdandár). 1915-től előbb az olasz fronton a Doberdón, később Erdélyben harcolt a dandár. Végig a háború folyamán első vonalbeli alkalmazásban volt, olyannyira, hogy Erdélyben még rohamzászlóaljat is alakítottak az állományából. A jelvény ennek a fiatalabb generációkkal vállvetve küzdő ezrednek állít emléket.

Meg kell jegyezni, hogy a generációk keveredése a Nagy Háború során egyre jelentősebb lett, ahogy a sorkötelezettség is újabb és újabb korosztályokra is kiterjedt. Azt is tudni kell, hogy a népfelkelő egységek többsége 1915-től mégis elsősorban az eredetileg nekik szánt feladatokat látta el. Ekkor már zászlóaljakra sőt századokra bontva működtek. A népfelkelő hadtáp- és építő századok, zászlóaljak a frontok mögöttes területein vagy a hátországban láttak el szolgálatot. Így például a 29. népfelkelő ezrednek is volt több hadtáp zászlóalja is, amelyek a harcos ezredtől teljesen különállóan működtek. A bejegyzéshez felhasznált tábori levelező lapot egy ilyen egység, a II. hadtáp zászlóalj parancsnoka írta. A lapon szereplő egységbélyegző szerint a zászlóalj a budapesti 29. népfelkelő parancsnokság hivatalához rendelve működött. Feltehetőleg az újonnan sorozott legénység felszerelése, a sorozás, bevonultatás bonyolítása lehetett a feladata.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Majoros József
Majoros József
1 éve

Dédapám 36 évesen hunyt el 1916 tavasza és aug. között a Keleti kárpátokban. Nem harcok folyamán. Abony településről vonult be. Egyik alakulat lehet a 29. népfelkelők. Te pontos adatokat írtál az alakulatról. Hol lehetett az alakulat az általam keresett időben. Ezt keresem. Minden jót!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x