Hadvezérek, személyiségek

Alexander von Linsingen tábornagy

Porosz tábornok volt, 1850-ben született Hildesheimben és 1935-ben halt meg Hannoverben. Katonai pályafutását 1868-ban kezdte, és a Nagy Háború előtt hadtestparancsnoki beosztásig jutott előre. Egész pályafutása alatt csapattisztként szolgált, nem volt vezérkari beosztása. 1915-ben a keleti frontra vezényelték, ekkor már hadseregparancsnoknak. Az 1915 nyári nagy szövetséges offenzívában csapatai, a német déli hadsereg, komoly sikereket értek el (pl. Stryjnél).

Később a kombinált német-osztrák-magyar hadseregcsoport parancsnoka lett. Ez a csapattest benne a 4. osztrák-magyar hadsereggel, sikeresen állt ellen az 1916-os orosz offenzívának Kelet-Galíciában. A hadseregcsoport változó összetétellel 1915 októberétől 1918 elejéig fennmaradt. Az orosz front megszűnése után a csapatokat átvezényelték, a hadseregcsoport megszűnt. Linsingen ezt követően az ukrajnai német megszálló csapatok parancsnoka volt a háború végéig.

Az osztrák-magyar tisztek és tábornokok nem kedvelték, szerintem elsősorban féltékenyek voltak rá. Minden esetre a komoly harctéri eredmények ellenére folyamatosak voltak a súrlódások a felsőbb parancsnoki szinten. Vélhetőleg az alacsonyabb csapatszinten jobb volt az együttműködés. Erre utal, hogy az Arkanzas cég Linsingen tábornagy portréját is elkészítette a tábornoki arcképcsarnok sorozatban. A jelvény két változatban is készült. Ezek csak a portré körüli köriratban térnek el egymástól.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x