Viselési fotók

28/1 nehéz tüzér üteg

Nagyon kevés tüzér sapkajelvényről maradt fenn viselési fotó. Különösen is az egyes osztályok vagy ütegek jelvényeiről. Ennek több oka lehetett. Egyrészt a tüzérség személyi állománya kevésbé volt helyhez kötött, mint a gyalogezredeké. A Nagy Háborúban sok tüzér osztályt és ezredet szétbontva, gyakran ütegenként alkalmazták. Gyakoriak voltak az átvezénylések is. A háború alatt felállított új ezredek magját mindig valamelyik korábban felállított egység egy-egy ütege adta. Ezért a csapaton belüli összetartás gyakran ki sem alakulhatott. Így az összetartozást erősítő sapkajelvények sem nagyon készültek. Üdítő kivételek persze voltak, szerencsére.

Egy ilyen kivétel a 28. nehéz tüzér ezred 1. nehéz tarackos ütege. Ez az egység a 28. hadosztály tüzér dandárjában harcolt Tirolban. Eredetileg a 26. tarackos osztály ütege volt 1914-15-ben. A nehéztüzérség fejlesztése során kerültek át a 28. hadosztály nehéztüzér ezredébe 1915-ben. A nehéz tüzérség alapvető lövegtipusa ugyanaz a 15 cm-es tábori tarack volt, mint a tarackos osztályoké, később ezredeké. Ezeket egészítette ki a nagyobb űrméretű lövegállomány, pl. a 30,5 cm-es mozsár.

1915 nyarától az olasz fronton vetették be a hadosztályt és annak tüzér dandárját is. A szóban forgó üteg a források szerint eleve Tirolban alakult meg, és ott is került alkalmazásra. Ez lehet az egyik oka annak, hogy ezt a szép jelvényt elkészítették. A jelvényen még a régi M 99 típusú löveget ábrázolták, amelyről itt írtam.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x