Sapkajelvényes lapok

73. gyalogezred

A lap felirata szerint az Eger-vidék gyalogezrede. Ez a terület Nyugat-Csehországban fekszik. A Nagy Háború idején még túlnyomóan németek lakták ezt a vidéket. Az ezred parancsnoksága Prágában volt, a káder központja Eger városában (mai neve Cheb). A IX. prágai hadosztály illetve a szintén prágai VIII. hadtest voltak a magasabb egységei.

Más megbízható szudétanémet ezredekhez hasonlóan a 73. gyalogezredet is gyakran vetették be veszélyes frontokon. 1914 őszén és telén a Szerbia elleni hadműveletben a Drina folyó mentén harcoltak. 1915 februárjában vezényelték az ezredet a Kárpátokba, majd az év folyamán részt vettek az oroszországi előretörésben. 1915 novemberében a 4. Isonzo-csata idején kerültek az olasz frontra, a Doberdó déli frontszakaszára. 1916 tavaszán a dél-tiroli ellentámadáshoz vezényelték át az ezredet. Ezt követően hol Tirolban hol a Doberdón voltak állásban, előbb a 12. hegyi dandárhoz beosztva, majd a 8. hadosztály keretében. 1918-ban is Tirolban a Hétközség-fennsíkon voltak állásban. Itt érte az ezredet a háború vége. 1918 november 14-én jutottak haza Eger városába, ahol napokon belül leszerelték az ezredet.

A 73-as képeslapok és emléktárgyak elég gyakoriak, ma is könnyen beszerezhetők. A szép zománcos sapkajelvény sem túl ritka, de volt az ezrednek egyszerűbb lemezjelvénye is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x