Sapkajelvényes lapok

Fella csoport

A Gruppe Fella vagy magyarul Fella-csoport egy az olasz fronton küzdő harccsoport volt. A beosztás szerint legfontosabb egysége az 59. hegyi dandár volt, amelyben a legnagyobb létszámú egység a Karintiai Önkéntes Lövészek voltak. Mindez azért lényeges, mert a Fella-csoport feliratú képeslapon Karintia tartomány címere volt látható, és ugyanez a címer jelent meg az önkéntesek sapkajelvényén is.

A képeslap a Fella-csoport segélyalapját támogató adományokról ad hírt, miszerint már 6000 korona folyt be a nemes célra. A képen a címert zászlószögekkel díszítették. Talán létezett egy nagyobb pajzs, amelybe a lakosok pénzért vásárolt szögeket verhettek be, ahogyan az sok városban szokásos volt. Érdekesség, hogy az adománygyűjtés egy nagyobb egység számára történt, vagyis a Fella-csoport részére, amelyben nem csak a címerrel azonosítható lövészek, de más csapatok is helyet kaptak.

Rend kedvéért bemutatom a Fella-csoport „igazi” jelvényét is, amely kifejezetten ennek a harccsoportnak van címezve. A csoport nevét a Fella patak mentén húzódó frontvonalról kapta. A patak Karintia tartomány és az országhatár mentén húzódó hegylánc alatt folyik ott, ahol a határvonal a kelet-nyugati irányt megváltoztatja és délre fordul. A Fella és az Isonzo közötti vízválasztó a Predil-hágó, amelyet az olaszok hevesen támadtak a Nagy Háborúban.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x