Körutazás a MonarchiábanSapkajelvényes lapok

6. lövész ezred Eger

A Szudétavidéken, Eger város és környéke volt a 6. Landwehr (később lövész) ezred otthona. A szokásos történet érvényes itt is: az osztrák Landwehr a magyar honvédségnek megfelelő katonai igazgatási rendszer volt. Az ezredek elnevezése a Nagy Háború folyamán változott Schützen Regiment-re, vagyis lövész ezredre. A 21. Lövész hadosztály egyik ezrede volt. Ezt a hadosztályt sokat vezényelték át a különböző frontok között. 1917 májusáig az orosz front különböző szakaszainál harcoltak különböző hadtestekben. Ezt követően az olasz fronton Tirolban voltak, a III. hadtest kötelékében 1918 februárjáig. Ekkor visszakerültek az orosz frontra, Zloczów környékére. Augusztusban ismét visszakerültek Tirolba, a Belluno hadseregcsoportba.

A bejegyzéshez csatolt ezredjelvény egy érdekes sorozat egyik darabja. A lövész ezredek közül a szudétavidékiek és a sziléziaiak némelyike kapott ilyen típusú jelvényt. A négyszögletes jelvények csak a számozásban térnek el egymástól (6,9,15,16). Hasonló sorozat lehetett ez is, mint a zászlójelvényeké, de tudtommal csak ez a négy darab készült el belőle. A háttérként felhasznált levelező lapon az ezredszám Eger város címerén van elhelyezve. A címerrel díszített hadsegélyező jelvényt is mellékelem ehhez a bejegyzéshez.

A lap hátterében a város sziluettje látszik. Balra a Szent Miklós és Erzsébet templom, amely az 1200-as években épült gótikus stílusú. Tornyait 2008-ban rekonstruálták. A kép jobb oldalán látható torony a bajor Staufer grófi család által szintén az 1200-as években építtetett lakótorony, a „császárvár” része.

A város Nyugat-Csehországban fekszik, cseh neve Cheb. Gazdag történelmi hagyományai vannak hol bajor grófi családok, hol a cseh király fennhatósága alatt állott, hol pedig a Német-Római Birodalom szabad királyi városa volt. A Cseh Királyság osztrák fennhatóság alá került, és innentől Eger vidéke is osztrák örökös tartomány lett. A 6-os Landwehr mellett ebben a városban volt elhelyezve a 73. közös gyalogezred IV. zászlóalja is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 hónapja

[…] 6. lövész ezredről egy alkalommal már volt szó egy bejegyzésben (itt). A 21. hadosztályba tartozó ezred állománya a Szudétavidékről származott. Az ezred […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x