Viselési fotók

IR 61 Segeti

A 61. gyalogezred a Karszt-fennsík középső szakaszát védő 17. gyaloghadosztály egyik egysége volt. Ez a hadosztály és az ezred is gyakorlatilag az 1915-ös olasz hadbalépéstől az 1917 novemberi nagy offenzíváig ezen a szűk frontszakaszon volt folyamatosan bevetve. 1916 augusztusáig a fennsík nyugati peremvonalán voltak az állások. Ekkor egy olasz offenzívát követően 25 km-rel hátrébb vonták. Amint a mellékelt térképen is látszik, ekkor a Segeti tábor a front olasz oldalára került, mert ekkor a front a Fajti Hrib-Kostanjevica vonalon állt. A mellékelt térképen középen Kostanjevicától észak-nyugatra satírozva jelölték a tábort.

A Segeti tábor a frontról pihentetésre hátravont egységek táborhelye volt. Működéséről itt lehet részleteket olvasni. A viszonylag tisztességes szállás és ellátás mellett szórakozási lehetőségeket is biztosítottak a katonák számára. Persze a gyakorlatozás, az újoncok kiképzése is itt folyt.

A bejegyzéshez felhasznált két fotó a tábor életét mutatja be. Az egyiken körletük előtt ülő tisztek újságot olvasnak. A sapkákon, zubbonyzseben több helyen is látható a 61. gyalogezred rokkant alapja által készíttetett sapkajelvény. A másik fotó a tábor területén működő konyha ebédjének kiszállítását mutatja a frontvonalba. Az öszvérek oldalára rögzített főzőládákban volt a menázsi.

A 61. gyalogezred Temes vármegyében működött, parancsnoksága Temesváron volt. Magyar, német  és román nemzetiségű volt a legénysége. Minden háború alatti és utáni forrás elismerően szól a helytállásukról. Ez általánosságban is elmondható volt a 17. hadosztályra, de az egész VII. hadtestre is, amelynek parancsnoka József főherceg volt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x