Sapkajelvényes lapok

31. gyalogezred

Az erdélyi 16. gyalog hadosztály egyik ezrede volt. A másik, 35-ös erdélyi hadosztállyal és a 38-as honvédekkel a XII. hadtest kötelékében álltak, annak csatáit harcolták végig. Az ezred kádere és zászlóaljai is Nagyszebenben voltak elhelyezve. Az erdélyi szász terület városainak német anyanyelvű lakossága mellett a környező falvak főleg román lakossága alkotta az ezred állományát. Harmada német, kétharmada román volt.

Ennek az ezrednek is az asperni csata volt az emléknapja. Úgy tűnik, hogy az a fegyvertény Napóleon seregei ellen nagyon beégtek az osztrák nemzettudatba, holott csak annyi történt, hogy nem kaptak ki. A franciák mentek tovább Bécs mellett egészen Győrig, ahol még szétverték a magyar nemesi felkelés csapatait, hogy aztán meginduljanak hazafelé. Az ezred egyik levélzárója tehát ezt a csatanapot örökíti meg.

Maga a jelvény az egyik leginkább letisztult ezredjelvény. Itt az egyszerűbb, fémlemezből sajtolt változatot mutatom be. Amúgy a jelvény közepe a hajtókaszínnek megfelelő sárga volt. Lent az uralkodói névjel fehér szalagon látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x