Sapkajelvényes lapok

54. gyalogezred

Az 54. gyalogezred egyik jelvényét Olmütz városával kapcsolatban már bemutattam: https://kappenabzeichen.hu//olmutz-olomouc/ Az ezred az 5. hadosztállyal főként az orosz fronton került bevetésre. Állománya német és cseh (morva) nemzetiségű katonákból állt.

Az ezred másik, sokkal gyakoribb jelvénye látható ebben a bejegyzésben. Ezen is az ezred jelmondatát lehet olvasni: “Drzte se Hanaci!” vagyis “Ragaszkodj a gyökerekhez!”. Ebben a bejegyzésben a jelvényen kívül az ezred tulajdonosának portréjával díszített levélzárót is bemutatok. Gróf Starhemberg, örökös ezredtulajdonos sikeres osztrák hadvezér volt az 1600-as évek második felében. Az akkori török ellenes harcok egyik főszereplője volt. Bécs 1863-as második török ostroma alatt ő volt a városparancsnok. Ezt követően tábornagyi rangban vet részt Buda 1686-os visszafoglalásában. 1691-től a bécsi Udvari Haditanács elnöke volt.

Mindezek alapján úgy hiszem nem meglepő, sőt megérdemelt gesztus volt az egyik gyalogezred örökös tulajdonosi címmel megtisztelni. Hogy miért éppen az 54. ezred let ez a kiválasztott, azt nem tudom. Bécsben két utca is viseli a tábornagy nevét.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Markgraf
Markgraf
2 éve

Egyszerű a válasz, hogy miért ők kapták: az ezredet 1661-ben alapították és a második ezredtulajdonos 1669-1701 között Stahremberg tábornagy volt 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x