Sapkajelvényes lapok

306. honvéd gyalogezred

Ismét olyan tábori levelező lapot mutatok be, amin egy gyalogezred jelvénye a díszítő motívum. A 306. honvéd gyalogezred tevékenységét már többször említettem (itt és itt). A 202. gyalogdandárba volt beosztva. Testvérezrede a 307. A dandárt a keleti fronton, főként Bukovinában vetették be. Ismert a Toporutz-Rarancze környéki harcokban elért teljesítménye, illetve a Dorna-Vatra térségében folytatott harcaik.

A szegedi Fogadalmi Templom falán elhelyezett emléktáblán sok más egység mellett a 306-os ezred neve is látható. Az 1915-ben felállított ezred Magyarország több régiójából is kapott kiegészítést, így Szeged környékéről is.

A jelvény többféle változatban is készült. A levelező lapon az ovális alakú zománcozott jelvény látható. Létezett olyan változat is, amely inkább szögletes alakú volt és a 306-os ezredszám mögül nem a rohamozó katona lépett előre, hanem ott a magyar kiscímer volt látható. Mindkét jelvényen az ezred nótájának refrénjéből vett részlet olvasható: „Piszkáld ki!”. Az ovális jelvény a Fáklya Műipari Vállalat a másik jelvény Berger Márkus műhelyében készült.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x