Sapkajelvényes lapok

21. hadtest

A hadtestet a Monarchia nagy 1916-os tiroli offenzívája számára hozták létre a 44. lövész hadosztályból és a császárlövész hadosztályból. 1916 őszén a román betörés elhárítására vezényelték, de ekkor az összetétele is megváltozott: a 37. és a 72. hadosztályok voltak benne. 1917 folyamán is gyakran változtak a hadtestbe rendelt csapatok, de a hadtest Erdélyben maradt az 1. hadseregben. 1918 márciusában került vissza Tirolba, amikor a 3. lovas- és az 56. lövész hadosztályok voltak az állományában. Ekkor a 10. hadsereg kötelékébe tartoztak.

Mindennek a hadosztályhoz kapcsolható jelvények és levélzáró szempontjából van jelentősége. A hadtest ismert, szép négyszögletes jelvénye az 1916-os évszámmal a tiroli offenzíva idején készülhetett. A motívum is erre utal: Tirolt pajzsával védő sisakos, páncélos harcos. A levélzáró viszont már inkább 1918-as motívum: főbb vonásaiban nagyon emlékeztet a 10. hadsereg ismert sasos jelvényére, amit bemutattam már (itt).

A bejegyzéshez a hadtestjelvényre emlékeztető képeslapot mellékeltem. Ezen is középkori páncélos vitézek láthatók az ellenséget megszemélyesítő sokfejű sárkánnyal.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x