Loading...
Sapkajelvényes lapok

14-es Landwehr ezred Brünn

A 14-es Landwehrek központja Brünnben volt. Brünn akkor is és ma is Morvaország fővárosa, sok katonai egység és parancsnokság otthona volt. A város lakossága kétharmad részben német ajkú volt, miközben a környékén cseh nemzetiségű falvak helyezkedtek el. Így a területről toborzott ezredekben erős volt a német/osztrák elem, de ugyanígy jelentős volt a cseh/morva állomány is. Mából visszatekintve a sapkajelvények megjelenését a háborús erőfeszítés népszerűségéhez vagy népszerűtlenségéhez szoktuk kötni. Brünn a német elem miatt nem volt olyan elutasító, mint a többségében szláv nyelvű területek. Ennek ellenére viszonylag kevés jelvényt adtak itt ki. Brünnben az ottani Landwehr ezrednek konkrétan egyet sem.

Vagy legalábbis nem tudunk róla. Mert hogy most felbukkant egy lap, ismét csak egy sapkajelvény-gyanús ábrázolással. Korábban már több ilyenről tudósítottam. Itt egy újabb ilyen darab: rajzon vagy fotón olyan plakettet ábrázolnak, amely akár egy jelvény terve is lehetett. Ez a konkrét darab ráadásul éppen ennek a 14. Landwehr ezrednek van dedikálva. A pajzs pedig a tartomány, Morvaország címerét mutatja. Lehetett is akár ilyen jelvény, csak nem került még elő belőle egy sem. Az is lehet, hogy csak terv maradt.

A nyitó képet a 14-es Landwehr jelvény hiányában egy általános Landwehr emblémával díszítettem. Erről annyit érdemes megjegyezni, hogy készült sárga és fekete szalaggal is. Általános Landwehr jelvény a becsületes neve.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x