Különleges egységek

29. tartalék gyalogezred II. zászlóalj

Ez a jelvény több furcsaság miatt került a speciális egységek kategóriába. A 29. gyalogezred Torontál vármegyében szerveződött és a parancsnoksága Nagybecskereken volt. Legénységének harmada szerb, harmada német, a maradék egyharmad pedig magyar és szlovák nemzetiségű volt. Első ránézésre semmiben sem volt más, mint sok más kevert nemzetiségű sorezred.

Az első furcsaság mindjárt a jelvény maga. 36 hónap frontszolgálat után kapták a legénység tagjai. Szokatlan egy ilyen kitüntető jel, nincsen más hasonlóra példa a Monarchia seregében. A mellékelt igazolvány bizonyítja, hogy nincsen szó semmiféle tévedésről, rossz értelmezésről. Ezt a medált ennek az egy zászlóaljnak a katonái kaphatták, ha a borzasztóan hosszú három évet végig szolgálták a fronton. A cédula szerint volt tényleges adományozás. Volt egyébként egy másik, méretre kicsit kisebb medál is, amit két teljes év eltöltésével lehetett kiérdemelni.

Hogy milyen nehéz lehetett ehhez a kitüntetéshez hozzájutni, arra csak azt a tényt említeném meg, hogy 1915 szeptemberében Gontownál az ezred egy különösen balszerencsés csatanapon több, mint 1000 embert veszített (zömmel fogságba estek). A veszteségek miatt tehát óriási szerencse is kellett a rátermettség és ügyesség mellett ahhoz, hogy valaki 36 hónapon át a csatasorban maradhasson.

De nézzük a következő furcsaságot. Már az sem szokványos, hogy egy zászlóalj alapít ilyen kitüntető elismerést. Miért volt különleges a II. zászlóalj? Az első gondolat természetesen az, hogy ez egy kikülönített egység volt, mint sok másik, amelyekből a hegyi dandárokat szervezték. De nem, a források szerint ennek az ezrednek nem volt kikülönített zászlóalja. Ennek ellenére, az egyik forrás szerint az ezredet sokszor alkalmazták szétbontva, a zászlóaljakat eltérő magasabb egységek alá rendelve. Ez lehetett egy fontos ok, ami a zászlóaljnak, mint önálló egységnek az identitástudatát kialakíthatta.

A harmadik furcsaság az elnevezéssel kapcsolatos. A medálon és a hozzá tartozó igazolványon is a 29. gyalogezred mint tartalék ezred szerepel. Találtam két tábori posta lapot is, azokon is mindenhol tartalék ezrednek hívják a 29. sorezredet. Erre a megkülönböztetésre nem találtam egyelőre magyarázatot.

A bejegyzéshez mellékelt fotó az egyik hazaküldött postai lap, amelyet a II. zászlóalj 5. századának egyik tagja küldött haza 1917-ben. A képen látható katonák a II. zászlóalj emberei. Bár mindegyik zubbonyán látunk ezt-azt felakasztva, egyik sem viseli ezt a medált sajnos. A kitüntetés feltételeit figyelembe véve elképzelhető, hogy 1917-ben még nem is létezett ez a kitüntetés. A szintén mellékelt viselési igazolvány is 1918-as keltezésű. Egy másik tábori lapon végül a zászlóalj parancsnokságának szép bélyegzését láthatjuk. Ott is tartalék gyalogezred elnevezés szerepel.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Éremgyüjtő
Éremgyüjtő
2 éve

Ime az emlitett kisebb , 2 éves azaz 24 hónapi szolgálatért járó jelvény

482849q00a.jpg
2
0
Would love your thoughts, please comment.x