Sapkajelvényes lapok

6. Újvidéki gyalogezred

A 6.  “közös” cs. és kir. gyalogezred központja Újvidéken volt. Hadkiegészítési területe Dél-Bácska, parancsnoksága Budapesten volt. A terület vegyes népessége kevert legénységet adott az ezrednek. Legtöbben németek voltak, majd szerbek következtek. A maradék harmad része a legénységnek magyar, szlovák és román volt.

A tábori lapon az ezred leggyakoribb sapkajelvénye látható, a sárkánnyal viaskodó baka. Volt egy másik jelvény is, amelyen az előbbi kicsinyített változata volt látható. A kerek rész körüli keret alján az ezred rokkant alapjának a feliratát olvashatjuk. Az ezredek a rokkantak, hadiárvák, özvegyek támogatására segélyalapokat létesítettek. Ezek rendezvények árbevételével, adományok gyűjtésével biztosítottak maguknak pénzt a támogatáshoz. Gyakori volt az is, hogy illusztrált tábori lapokat vagy jelvényeket értékesítettek. Ezeket főleg a katonák vásárolták, akik ilyen módon tudtak a segélyalapokhoz hozzájárulni.

A rokkantalap által kiadott tábori lapon tehát az alap által készíttetett jelvény és egy levélzáró látható. Ennek az árbevétele is jótékonysági célokat szolgált. Ez a levélzáró ismét Csiszér Gábor gyűjteményéből származik.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] évvel ezelőtt mutattam be a 6. gyalogezred két szép jelvényét és a jelvény képével díszített tábori lapot. Ezt a bejegyzést […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x