Sapkajelvényes lapok

68. gyalogezred levélzárói

Csiszér Gábor barátom bejegyzése a birtokában lévő 68-as levélzárókról és zászlójelvényekről.

A 68. gyalogezred a Jászságban és a Nagykunságban volt otthon. Parancsnoksága és kádere Szolnokon volt, de az ezred a szerb határnál, Zimonyban állomásozott. Képeslapok, levélzárók, zománcos sapkajelvény és zászlójelvény is ismert az ezredtől. Ezek közül most a levélzárókat és kétféle zászlójelvényt mutatunk be.

A levélzárók az ezred barna hajtókaszínével voltak nyomtatva. Az első az ezred emléknapjára az akkor elesett katonák hősi emlékművének a képét ábrázolja. Az 1866-os königgrätz-i csatában elesett bajtársaikra emlékezve emlékművet állítottak ezt adták át 1872. Június 28-án. Ez a levélzáró feltehetőleg még a háború előtt készült kiadás.

Az I. világháborúban az ezred özvegyek és árvák javára két levélzáró sorozatot is készített. Az első sorozat négy tagból áll, mindegyik bélyegen központi helyet foglal el az IR 68-as felirat. Az első egy művészi kompozíció (ornamentika), a másodikon térdelő helyzetben célzó katona látható. A harmadik bélyegen őrt álló katona látható, mögötte Belgrád körvonala, a negyediken az ezredszám van elhelyezve koszorúban.

A második kiadás öt elemből, öt levélzáróból áll. Ezek a következők: ezredkürtös a határban, bajonett vagy kard az ezredszámmal, rohamozó gyalogság a 68-as zászlóval, fekvő testhelyzetben tüzelő katona, sapkájára virágot tűző katona.

Mindkét levélzáró bélyeg sorozat két fillér értékű, barna színárnyalatban készült,  méretük 30×30 mm volt.  A legelső emlékműves levélzáró mérete 35×55 mm.

Az oldalon már több gyalogezred zászlójelvényét meg lehet találni. Az Arkanzas cég elsősorban magyarországi gyalogezredek számára készített zászlójelvény sorozatot. Ezek a jelvények azonos alakúak, de a számozásuk eltér. Más a jelvények színe is, mert az az ezredek hajtókaszínéhez igazodik. Sok esetben az egymást követő sorozatok készítése során ugyanannak az ezrednek nem sikerült teljesen azonos tűzzománc alapanyagot előkészíteni. Így a jelvények kiégetése után a zománcok színe kicsit eltérő árnyalatot kaphatott. A 68-as zászló esetében az eltérés a szokásosnál is erőteljesebb. Mivel az ezred hajtókaszíne hivatalosan vörösesbarna volt, a világosabb árnyalat áll ahhoz közelebb.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x