Sapkajelvényes lapok

2. hadsereg II.

Az osztrák-magyar második hadsereg a háború eleji mozgósítási zűrzavarban előbb a szerb fronton, majd Kelet-Galíciában harcolt. Egy hadsereg mozgatása a korabeli vasúti hálózaton nagyon nagy logisztikai feladat volt. Mintegy 100 ezer ember, rendkívül sok hadianyag és eszköz, fegyverzet mozgatását jelentette. Mindez ráadásul úgy, hogy közben a Szerbia elleni mozgósításban részt vevő más csapatok ellenirányú forgalmát is figyelembe kellett venni. Nem csoda, hogy a délről északra átirányított csapatok késtek és szervezeti rendjük megbomlott. Az 1914 őszi csaták nagy veszteségeinek ez persze csak az egyik oka volt.

Ősz végére a 2. hadsereg beszorult a Kárpátok közé. Innen eredménytelen támadásokat kezdeményezett a körülzárt Przemysl felszabadítására. Egyes források szerint a felmentésre törekvő csapatok vesztesége ebben az időszakban nagyobb volt, mint a felmentésre váró, később fogságba esett őrseregé. A hadsereg jelvénye ennek a nagy erőfeszítésnek állít emléket.

Sok más jelvényhez hasonlóan ebből a jelvényből is készült kisebb és nagyobb méretű változat. A bejegyzéshez használt képeslapon a nyomtatott jelvénykép a kicsinek felel meg. Mint más hadseregjelvények, ez is nagy példányszámban készült, ma is könnyen beszerezhető. A Gurschner cég szép alkotása.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x