Viselési fotók

5. honvéd huszárezred

A lovasezredek jelvényei általában véve drágább, sokszor zománcozott kivitelűek voltak. Sok esetben nem is volt olcsóbb kivitelű jelvény, csak a zománcos, amit a gyűjtők ma általában „tiszti” példánynak tekintenek. Szerintem a zománcos jelvényeket is bárki megvásárolhatta, de mivel drága volt, a tehetősebbek vették inkább, főleg, ha volt olcsóbb anyagváltozat is. Lehetséges, hogy a legénység körében volt olyan vélekedés, hogy a drága jelvény a tiszteknek készült, az egyszerű lemezjelvény pedig a bakáknak. De ez nem volt sehol lefektetve, szabályozva.

Az 5. honvéd gyalogezrednél például biztosan nem. Az ezrednek ötféle jelvénye ismert. Ezek közül négy zománcozott és csak egy készült egyszerű hadifém lemezből. Ez a jelvény is az Arkanzas cég egyik „Vörös Ördög” jelvénye, aminek kis táblácskájába van az ezredszám bevésve, tehát nem kifejezetten ennek az ezrednek készült. A fotón oldalról látható jelvényt inkább csak a formája alapján lehet a szép zománcos jelvénnyel azonosítani. Maga a jelvény kézzel festett. Hátoldalán olvasható felirat utal az 5-ös honvéd huszárezredre, erről lehet azonosítani. Egyike a legtöbb munkával előállított daraboknak, minden példánya más a kézi munka miatt. Az egyik legdrágább, leginkább keresett jelvény.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
2 éve

Érdekes, hogy a viselési fotón látható hadnagy gyalogosági kardot fog és még tológyűrűs vállszalagja sincs, ami egyértelműsítené a lovas alakulathoz való tartozását.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x