Loading...
Hadinapló

1916 november

1916 november 5-én Németország és a Monarchia uralkodói nyilatkozatot tettek közzé, amelyben deklarálták szándékukat önálló Lengyel Királyság létrehozására. A lengyelek ezt az időpontot a lengyel államiság újjászületése napjának tekintik. Annak ellenére, hogy maga a deklaráció szinte semmilyen konkrét információt nem tartalmaz az alapítás folyamatáról vagy a létrehozandó állam jellemzőiről. Még az államhatárok felől sem rendelkezik. Ennek ellenére a lengyelek azonnal hozzáláttak, hogy létrehozzák új, hőn áhított államuk adminisztratív szerveit. December 6-án megalakult az Ideiglenes Államtanács Waclaw Niemojowski elnökségével. A katonai iroda vezetője Jozef Pilsudski lett.

Ezzel a deklarációval a Központi Hatalmak az Oroszországtól elfoglalt lengyel nemzetiségű területek katonai hozzájárulását akarták elősegíteni a háborús erőfeszítéshez. Így bár a lengyel nemzetiségű egységek irányítása az Ideiglenes Államtanácshoz került, ennek csak korlátozott hatásköre volt. A lengyel csapatok továbbra is német és osztrák-magyar parancsnokság alatt maradtak. A lengyel nemzeti érdekek háttérbe tolása miatt már 1917 augusztusában fegyveres konfliktus alakult ki a lengyel csapatok és a németek között. Az Ideiglenes Államtanácsot feloszlatták. A frontvonalban önállóan működni próbáló lengyel csapategységeket később a Monarchia egységei is körbezárták. A lengyelek kisebb csapata áttört orosz területre. Nagyobb részben viszont fogságba estek és internálták őket. Mindezek ellenére a lengyel állam szervezése tovább folytatódott most már félig illegálisan.

A november 5-i eseményt több szép sapkajelvény is megörökítette. A szép, csillag alakú jelvény szövege hirdeti, hogy november 5-e a lengyel újjászületés napja. A másik, gyakoribb jelvény fő motívuma a lengyel sas, felirata csak a dátumot tartalmazza. A nyitókép az Ideiglenes Államtanács első ülésén készült fotó.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x