Sapkajelvényes lapok

13. Landwehr Gyalogezred

A képeslapokon az ezredszámot sokszor díszes formában ábrázolják. Gyakran ez az ábrázolás olyan, mintha egy sapkajelvény terve lenne. Szinte biztos is vagyok néha ebben, annak ellenére, hogy az illető jelvényről a rajzon kívül semmi más információ nem áll rendelkezésre.

Máskor viszont nem ilyen meggyőző az ábrázolás, mint itt most a 13-as Landwehr ezred képeslapján. Az ábrázolás kétség kívül jelvényszerű, de az ezred számozásán kívül semmilyen más díszítés, az ezredre utaló jelzés nincs rajta. Összehasonlításként persze itt is bemutatom az ezred sapkajelvényét is. Az sem túlságosan fantáziadús, de legalább a szokásos attributumok rajta vannak: a császári korona és az uralkodó portréja. De azért volt néhány egyszerűbb jelvény, amelyen a feliraton vagy csak egy sorszámon kívül semmi egyéb nem volt látható. Így hát itt sem lehet kizárni, hogy a levelező lapon egy jelvény tervét látjuk.

A 13-as Landwehr ezredet Szudéta vidéken szervezték meg, így az állománya jórészt német anyanyelvűekből állt. Mellettük csehek, morvák is voltak az ezredben. A lapot éppen egy cseh anyanyelvű katona küldte haza a hozzátartozóinak Troppauba (ma Opava). Az ezred parancsnoksága Olmützben volt (ma Olomouc).

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x