Háborús propaganda

Orosz gúnyjelvény

Néha sikerül megtalálni azokat a fotókat, rajzokat, amelyek alapján a jelvényeket tervezték. Biztos, hogy nem minden jelvénynek van ilyen előzménye, de soknak igen. Mindig nagy öröm ilyen előzményekre bukkanni. Ezek betekintést adnak a jelvénykészítés folyamatába. Mutatják, hogy az ötlet honnan származik, mennyire pontos a jelvényen a megjelenítés. Segít datálni a jelvényt, ha azon nincs évszám.

Kovács Ferenc barátom a Kitüntetés Fórum weboldal működtetője talált egy régi újságkivágást, amely kapcsolható az egyik orosz gúnyjelvényhez. A karikatúra 1915 év elején jelent meg, ezt jól mutatja a magyar baka sapkáján az évszám. A jelvény viszont csak 1916-ban készült. Szerintem egészen biztos, hogy a rajz ihlette. Korábban gyűjtőtársakkal vitatkoztunk azon, hogy az ellenfél orosz vagy olasz katona-e? Én orosznak néztem, de sokan inkább olasznak, gondolom, főleg az évszám miatt. A tányérsapka azért inkább az orosz katonák viselete volt. Az előzmény ismeretében megerősítve látom az álláspontomat. Ezért is írtam a bejegyzés címébe, hogy orosz gúnyjelvénnyel van dolgunk.

Bónuszként a jó szeműek elolvashatják a karikatúra alatt látható versikét: “A muszka röppen.”

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
3 éve

A jelvényen a fenékbe billentett harcos jobb kezével fogja a tányérsapkát. Ez első blikkre egy tollas kalpagnak tűnt nekem, de mivel már a szemem sem a régi, így tovább és tüzetesebben néztem a jelvény nagyított fotóját. No egyszóval helyreállt a világ rendje 🙂

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
3 éve

Na tessék.. annyira koncentráltam a jelvényen a sapka kérdésre, hogy a grafikán meg észre sem vettem a lényeget 😀

3
0
Would love your thoughts, please comment.x