Sapkajelvényes lapok

VI/48 Gyalogos zászlóalj

A közös, k.u.k gyalogezredek katonái hegyi kiképzésben is részesültek, mi több, egy-egy zászlóaljuk kifejezetten hegyi alkalmazásra volt beosztva. Az ország sok hegyvidéki területe a honvédelem ezt szükségessé tette. És valóban, a világháború eseményeinek nagy része hegyi terepeken zajlott le, ahol a megfelelő kiképzés tényleg feltétele volt az eredményes hadviselésnek.

A gyalogezredeknek ezek a “kikülönített” zászlóaljai speciális magasabb egységekbe, hegyi dandárokba voltak összevonva. Egy-egy hegyi dandár 4-5 kikülönített zászlóaljból állott. Ezek hasonló önállósággal működtek, mint az általános hadszervezeti rendben a hadosztályokban elhelyezett ezredek. Egy korábbi bejegyzésemben szereplő Tahi Dániel közvitéz például az 52. gyalogezred kikülönített zászlóaljában harcolt az olasz fronton, miközben anyaezrede a többi zászlóaljjal az orosz fronton került bevetésre.

A hegyi zászlóaljak létszáma az önállóbb működés miatt magasabb volt, mint a hagyományos zászlóaljaké. Ennek ellenére viszonylag ritkán találkozunk zászlóaljaknak készített jelvényekkel. Ezek egyike a VI/48-as jelvény, amely egy lövészárokban álló, kézigránát dobásra készülő bakát ábrázol. Ugyanennek a jelvénynek a képe díszíti a tábori levelező lapot is.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x