Háborús propaganda

U5 és a Leon Gambetta

A tengeralattjárók a repülőgépek és harckocsik mellett a Nagy Háború fontos katonai újdonságai voltak. Újszerűségük és a hozzájuk fűzött nagy remények miatt népszerű propagandatémának bizonyultak.

Az U5 egy hajóosztályt is jelölt, amelybe három hajóegység tartozott (U5, U6 és U12). Brit tervezésű hajó volt, amelynek példányait brit alkatrészekből a Whitehead cég fiumei üzemében gyártották le 1909-ben és 1910-ben. A háború folyamán a Monarchia más konstrukciók beszerzését preferálta, ezért volt ebben az osztályban csak három hajó.

Mindhárom tengeralattjáró eredményes volt a háború folyamán. Cattaroban állomásoztak és hárman együtt 22391 BRT hajóteret süllyesztettek el. Ebből a legnagyobb hajóegység a Léon Gambetta francia páncélos cirkáló volt, amelyet az U5 süllyesztett el 1915 április 27-én. Az U12 súlyosan megrongálta torpedóival a szintén francia Jean Bart csatahajót 1914 december 21-én. A későbbiekben mindhárom tengeralattjáró elsüllyedt. Az U 12 Velence előtt futott aknára 1915 augusztusában. Az U6 az ottrantói tengerzár hálóiban akadt el 1916 májusában. Az U5 gyakorló úton saját aknára futott, de ezt a hajót később kiemelték és kijavították.

A két francia hadihajó ellen elért sikerek nagyban növelték a tengeralattjáró hajók propaganda értékét. A legtöbb tengeralattjárós jelvényen a legsikeresebb U5-öt ábrázolták, ahogyan azt a most leközölt jelvényen is látjuk. Ez itt egyik ritkább változat.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x