Fegyverzet

Torpedóromboló

Az osztrák-magyar haditengerészet a Nagy Háború előtt gyors fejlődésen ment keresztül. Erre azért került sor, mert az olasz egység megteremtése után Olaszország tengeri hatalomként kezdett viselkedni az Adrián, amit a Monarchia saját beltengereként kezelt. A fegyverkezési verseny az olaszokkal nagyjából döntetlenre állt. Az olasz flotta nagyobb volt, de sokkal kiterjedtebb partvidéket kellett ellenőriznie, illetve a Földközi tenger nagyobb területén operált, nem csak az Adrián. Műszaki szempontból is hasonló adottságú volt a két flotta. A Monarchia legkorszerűbb egységei a Tegethoff-osztályú csatahajók és a torpedórombolók voltak.

A Monarchia legkorszerűbb rombolói a Tátra-osztály hajói voltak. Ezek közül az elsőt, az SMS Tátra hajót 1913-ban állították hadrendbe. Összesen 10 hasonló egység épült a Monarchia haditengerészete számára. A bejegyzésben bemutatott jelvény ezt a hajóosztályt ábrázolja. A hajóosztály főleg nagy sebességével tűnt ki, ami 32,6 csomót ért el 20500 lóerős hajtóművével. Fegyverzete a hajótípusnak megfelelő viszonylag kis kaliberű hajótüzérség (2 10 cm-es és 6 7 cm-es löveg) valamint két 45 cm-es torpedó vetőcső volt. A hajó hossza 83,5 méter, legnagyobb szélessége 7,8 méter volt. 105 tengerész volt rajta szolgálatban.

A bejegyzéshez mellékelt fotó a cattarói támaszponton készült és a Tátra hajót ábrázolja. Ezek a rombolók elsősorban a Monarchia gyorscirkálóit támogatták. Így részt vettek az ottrantói tengerzár ellen indított támadásokban, ahol jól beváltak. A háborút követően a győztes Olaszország szerezte meg őket, ahol az 1920-as években hadrendben voltak, majd lebontották a hajókat. A jelvény a többi flotta jelvényhez hasonlóan kissé elnagyolt, illetve gyanús hogy nem pontosan azt a hajót ábrázolja, amit ráírtak. Az előtérben futó hajó inkább talán egy gyorscirkáló lesz, amelyek kíséretéhez tartoztak a Tátra-osztály rombolói. Az eltérést a fotó és a jelvénykép között én főleg a hajókémények méretében, arányaiban látom. A rombolók kéménye rövidebb, tömzsibb. Inkább a jelvénykép hátterében futó két kisebb egység lehet két romboló.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x