Körutazás a Monarchiában

Temesvár hadtestparancsnokság

Temesváron volt a VII. hadtest parancsnoksága. A hadtest kiegészítési területe a Magyar Alföld Tiszától keletre és a Marostól délre fekvő vidékét, lényegében a Bánátot ölelte fel. A város a török időktől fogva katonai központ volt. Itt székelt a törökök beglerbégje a mai főtér (Losonczy-tér) déli oldalán álló palotában. A terület visszafoglalása után ennek a palotának a helyén épült az a barokk palota, amely a temesvári hadtestparancsnokságnak adott otthont. Ma is katonai épület, a helyőrségparancsnokság van benne.

Az épületet 1730-ban építették, és amint a képeslap és a jelenkori fotó is mutatja az eredeti állapotában látható ma is. Ez sajnos kis túlzással az épület állagára is vonatkoztatható, eléggé elhasználódott az utóbbi időben.

A Losonczy téren még több más katonai épületet is találunk. Itt van a tiszti kaszinó és mellette az eléggé jellegtelen, 1850-es években készült épület, amelyben a hadtestparancsnokság irodái is helyet kaptak annak idején. A tér másik oldalán pedig a hadbiztosság, egy másik épületben a katonai iskola kapott helyet.

A temesvári hadtestnek is volt sapkajelvénye. Ezen nem a város nevezetességeit látjuk, hanem egy harctéri jelentet, alighanem az olasz frontról. A hadtest 1915-től a háború végéig itt teljesített szolgálatot. 1915-16 ban József főherceg volt a parancsnoka. A városhoz kapcsolódó másik jelvény a rokkant alap szép jelvénye.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x