Körutazás a Monarchiában

Szeged: honvéd lovastüzérek

Két honvéd lovastüzér osztály jelvényét ismerem. Sokáig nem nagyon tudtam információt szerezni a jelvényekről, magukról az egységekről. Aztán egy szegedi ismerősöm megmutatta az egyik jelvényt egy 1930-ban állított emléktáblán. Az emléktábla a Szeged Rókusi római katolikus templom oldalán van elhelyezve. A tábla felirata szerint mindkét lovastüzér osztályt Szegeden állították fel. Az 1/11-es a 11. honvéd lovas hadosztályba, a 2/5-ös az 5. honvéd lovas hadosztályba került. Ezt a számozás mutatja.

A lovas hadosztályokat a Nagy Háború előestéjén még úgy állították hadrendbe, hogy azok mozgó hadviselésben a gyorsan támadó ékek voltak. Feladatuk az ellenség hátába kerülés, bekerítés volt. A lovas ezredeket hasonlóan gyorsan mozgó tüzérséggel egészítették ki. A lovas tüzérek a rendes tábori ágyús ezredekhez hasonló lövegeket kaptak. Az ágyúkat és a szerkocsit fogatok vontatták. Az eltérés az volt, hogy a kezelők nem a lövegtalpon és a szerkocsin ültek menetben, hanem maguk is lóháton mentek. Ez jelentősen gyorsította a menettempót.

A honvéd tüzérség felállítása csak közvetlenül a Nagy Háború előtt kezdődött meg. 1914 és 1916 között csak az 1. honvéd tüzérosztály működött (a 11. lovas hadosztályhoz beosztva). Legénységet a VI. kassai és a VII. temesvári hadtestek kiegészítési területéről kapott. 1916 áprilisában alakult meg a 2. honvéd tüzér osztály, amelyet az 5. honvéd lovas hadosztályhoz rendeltek. Mindkét egységet Szegeden szervezték meg. Sajnos, szegedi elhelyezési körletükről nem sikerült információhoz jutnom.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x